Tjek græsmarken for giftige planter

Det er forår og dermed tid for forårseftersyn af græsmarken, inden hestene kommer på græs.

Inden hestene lukkes på fold, bør marken tjekkes grundigt for giftige planter og samtidig skal hegnets tilstand kontrolleres. Opfordringen kommer i Velas FlexNyt, hvor en række anbefalinger fra Eric Clausen, Seges, Heste for nylig blev bragt.

Var der giftige planter på folden sidste år, så lyder anbefalingen, at disse lokaliteter først tjekkes på marken. Flere giftige planter er meget hurtige i vækst om foråret og samtidig mest giftige på dette tidspunkt, det gælder for eksempel for natskygge. Samtidig kan de giftige planter være svære at identificere i det tidlige forår, inden de er gået i blomst. En god flora er et rigtig godt hjælpemiddel til denne inspektion.

Brandbægerne er stadigt et problem mange steder. 

Tidlig indsats med lugning

Ved mistanke om giftige planter på folden er det vigtigt at sørge for, at dyrene ikke kan komme til planten eller bedre - helt fjerne de mistænkelige planter. Glem ikke at mange af de planter, som er giftige for dyrene, også er giftige for mennesker, så sørg for at bære handsker og vaske hænderne grundigt bagefter.

Manuel fjernelse af de giftige planter på små arealer er mange steder muligt, og kommer du over marken i tide, er det i reglen ikke nogen uoverskuelig arbejdsbyrde.

Ifølge Eric Clausen, ses dette typisk med brandbæger på marken, som oftest starter med ganske få brandbægere på arealet det første år. Fjernes disse målrettet inden frøsætning, kan problemet klares med en overkommelig lugeindsats, så snart brandbægerne kan identificeres. Undlades denne tidlige indsats, vil problemet hurtigt accelerere og marken blive massivt invaderet med brandbæger i løbet af få år. 

Tjek løbende folden

Selvom det er bedst at fjerne de giftige planter så tidligt som muligt, når disse er på rosetstadiet, er planterne meget lettere at finde, når de første blomster bliver synlige. Hvis folden efterfølgende gås igennem en gang om ugen de næste to måneder, vil det kun tage kort tid at fjerne eventuelt nye planter, som har blomstret siden sidst, eller som blev overset ved sidste lugning.

Sørg for at de bortlugede planter ikke er tilgængelige for dyrene - for eksempel ved at brænde dem eller få dem bort med renovationen.

Hvor sprøjtning er muligt, vil der ofte være flere muligheder for valg af sprøjtemiddel, og det anbefales at rådføre sig med en fagmand.

Læs også