høst-tour

Vi skriver om høsten
- HVER DAG!

Hestebønnerne er modne

Da Anders Spanggaard stak snuden i hestebønnerne i går eftermiddags, stod det klart, at resten af dagen skulle reserveres til høst.

I går gik Anders Spanggaard, »Kaastrupgaard« nordvest for Skive, i gang med at høste 108 hektar med hestebønner, som begynder at modne nu.

Gårdejeren, der dyrker hestebønner på andet år, havde egentlig ikke forventet at skulle begynde høsten, da han stak snuden i afgrøden i går eftermiddags. Men det stod hurtigt klart, at resten af dagen skulle gå med høst af hestebønner med de to mejetærskere, en Claas Lexion 780 og en Claas Lexion 660.

- Afgrøden ser godt ud, så det bliver rigtig spændende at se udbyttet, lød det fra den spændte gårdejer, der kunne se høstudbyttet i de økologiske hestebønner svinge omkring 5 tons på skærmen i førerhuset, da han høstede forageren. Vandprocenten var 18.

Anders Spanggaard driver 700 hektar, heraf 300 økologiske, sammen med gårdejer Søren Just via selskabet Salling Seeds ApS.

Han er generelt godt tilfreds med udbytterne i høsten, som han betegner som over middel.

- Specielt vinterrapsen gav godt – 4,4 tons pr. hektar i det økologiske omlægningsareal og 6 tons i det konventionelle, inklusiv olietillægget. Så meget har vi aldrig prøvet at høste før.

Udfordringer

Det har dog ikke været uden udfordringer at få høsten i hus.

- Det var lidt en kamp at høste frøgræsset. Specielt høsten af de 140 hektar med rajgræs var besværlig på grund af vejret, og det kostede nok 10-20 procent af avlen, vurderer Anders Spanggaard. Han tilføjer, at bedriften reelt kun havde én hel høstdag i rajgræsset – resten måtte på grund af det våde vejr fordeles ud over halve dage, m.m.

Også kornet kunne med fordel have været høstet 8-10 dage før, end det blev, vurderer Anders Spanggaard, der fik det sidste korn i hus sidste tirsdag.

- Vi kunne se, at den hollandske vægt var højere i starten end til slut. Men ellers blev kornhøsten håndteret på fornuftig vis med en vandprocent på 14-19, fortæller gårdejeren.

Kaastrupgaard

  • Ejer: Anders Spanggaard
  • Driver 700 hektar sammen med gårdejer Søren Just i selskabet Salling Seeds
  • Heraf er 300 hektar fuldt omlagt til økologi til næste år

morten@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 33

 

Læs mere om Høst-Tour

»Bondemanden han har altid travlt på sin bondegård«, lyder børnesangen. Og det har landmanden da også - især under høsten. Bliv klar til høst med Effektivt Landbrugs årlige Høst-Tour, hvor vi sætter fokus på vigtige udviklinger og nyheder, du ikke må gå glip af.

Læs mere her

Læs også