bannerPos

Mejetærskeren udbrændte på få minutter

Efter sidste lørdags brand er New Holland-mejetærskeren næsten mere sort end gul. (Fotos: Tenna Bang)

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
09-08-2020 12:52
Der gik omkring et minut, fra Palle Mortensen opdagede, at der kom hvid røg op af den mejetærsker, hans far og søn sad i, til røgen havde udviklet sig til flammer. Heldigvis kom ingen noget til.

Sidste lørdag starter som en helt almindelig høstdag hos Poul Martin Mortensen og hans søn Palle lidt udenfor Kirketerp nær Støvring i Himmerland. Humøret er højt, for der mangler kun et par hektar, før årets 25 hektar rajgræs er i hus, og det tegner lovende.

Der er hyggesnak og barnelatter i førerhuset, hvor Poul Martin sidder bag rattet med sit barnebarn på skødet og landmanden, hvis mark de kører på, ved siden af.

- Jeg er næsten for enden af marken, men pludselig går mejetærskeren i stå, fortæller Poul Martin Mortensen, som undrer sig, kigger på de sorte skærme og vil til at forsøge at starte mejetærskeren igen, da han opdager sin søn Palle komme spænende tværs over marken.

- Jeg kan se på Palle, at der var noget helt galt, fortæller Poul Martin, som minutterne forinden havde set Palle sidde i traktoren nede ved vejen.

Fra røg til flammer

Palle Mortensen kan se, at der kommer hvid røg op af maskinen.

- Jeg holder ude ved vejen og venter på læs. Pludselig ser jeg, at der kommer hvid røg op fra mejetærskeren, fortæller Palle, som instinktivt tager benene på nakken og spæner mod mejetærskeren.

- Da de får øje på mig og åbner døren, er det ikke længere bare røg. Der står 1-1,5 meter høje flammer op af maskinen. Jeg råber, at de skal komme ud, husker Palle, som et minut forinden havde set hvidt røg og nu kan se tre mennesker kravle ned af en brændende mejetærsker.

Godt alle nåede ud

Alle kommer væk fra den brændende mejetærsker, og der bliver hurtigt taget en vurdering af, at pulverslukkeren i dette tilfælde ikke vil gøre nogen nytte, og at det også vil være livsfarligt at nærme sig den brændende maskine.

- Vi ringer efter brandvæsenet. De kommer efter 15-20 minutter, vil jeg tro. I sådan en situation står man ikke og kigger på klokken, men da de kommer, er der ikke noget at gøre, fortæller Palle Mortensen.

I ventetiden, til sirenerne kan høres, tænker Palle både alt og intet.

- Jeg ved ikke, hvad man tænker, jeg tror ikke, at man tænker. Man håber, at brandvæsenet snart kommer, og så tænker man på, at det var godt, at alle nåede ud. Det var også det første, forsikringsselskabet sagde.

Sørgeligt syn

Med hovedet vendt mod røg og flammer bliver der også vendt et par ord omkring mejetærskeren, en 20-fods New Holland CX 760.

- Det vigtige er klart, at ingen kom noget til, men der er også et tab, for lige præcis den mejetærsker er vores drømmemejetærsker. Den passer perfekt til vores bette landbrug, og mon vi kan finde en magen til?, fortæller Palle Mortensen, som sammen med sin far driver omkring 180 hektar og høster for nogle naboer.

Fokusset er på specialafgrøder som frøgræs, spinat og raps, og for at opnå et optimalt sædskifte dyrkes der også korn-afgrøder.

Brandårsagen er ukendt

Foruden at være far og søn er Poul Martin og Palle også henholdsvis administrerende direktør og salgsmedarbejder i Støvring-virksomheden Nutrax, som har specialiseret sig i optimering og fodring af søer, smågrise og kalve.

Hvorfor mejetærskeren brød i brand, tør Palle og Poul Martin ikke spå om. Det så ud til at være motoren, men hvorfor ved de ikke.

- Vi vasker og blæser den altid ren inden sæsonen, og blæser også det hele rent flere gange i løbet af sæsonen, men derfor vil der jo altid være støv og selvfølgelig olie, forklarer Poul Martin Mortensen.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 55 15 87

 

- Vi har stadig 18 procent vand i hveden enkelte steder

Hveden er stadig umoden i enkelte pletter rundt i marken, men ellers er høsten godt i hus hos Torben Kuhr nær Gjern i det midtjyske. Han vurderer, at udbytterne er tilfredsstillende, men ikke over middel.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Et par høstdage endnu og så til såning af raps og efterafgrøder

Alfred Nielsen, Annebjerggaard, overvejer den rette etableringsmetode til efterafgrøderne.

Tilfredshed selvom rapsudbytter er omkring middel

Høsttid er festtid - også hos Emmelev A/S på Nordfyn, der hver aften under høst er vært med en grillpølse og erfaringsudveksling med kolleger, når rapsen indleveres. Og der er tilfredshed at spore, selvom udbytterne kun er lige omkring middel.

Farven er skiftet fra gul til rød

Egentlig har det ikke så meget at betyde, om den hedder New Holland eller Case. Det primære i valget af anden mejetærsker har været at holde fast i den velkendte service, lyder det fra Poul Martin Mortensen og sønnen Palle Mortensen, der mistede deres mejetærsker til flammerne sidste lørdag.

Mejetærskeren udbrændte på få minutter

Der gik omkring et minut, fra Palle Mortensen opdagede, at der kom hvid røg op af den mejetærsker, hans far og søn sad i, til røgen havde udviklet sig til flammer. Heldigvis kom ingen noget til.

Perfekt høstvejr

Svend Hansen, der driver gården Egholm lidt syd for Ganløse på Sjælland, glæder sig over det gode høstvejr.

Fint resultat i vårbyggen

Stille dag i høst gav tilfredsstillende udbytte i vårbyg på JB1-jord nær Vejen i Sydjylland.

Tror på godt udbytte i øko-havre til gryn

Landmand Hans Dam, Maglehøjgård, høster tirsdag havre og hvede lidt syd for Kirke Hyllinge på Sjælland.

Fin høst indtil videre

På Egholm Slot er den første tredjedel af høsten kommet i hus og det ser ikke helt skidt ud, mener driftslederen.

Vårbyghøst i juli

På Østfyn blev høsten af vårbyg indledt i denne uge. Blandt andet på Langløkkegård i Kullerup.

Modent rajgræs gav travlhed

FK Agro på Fyn udnyttede det gode høstvejr fredag til at få høstet rajgræs. Nu skal det tørres.

Liniesort høstet for at undgå skulpeopspring

Der er en del tabte frø, der allerede er spiret, og da vandprocenten er fin, er det bare om at få rapshøsten i hus.

Høster vinterhvede med middeludbytte

I går eftermiddags i høj sol og 20 graders varme blev skærbordet sat i 95 hektar med Informer-vinterhvede på det allersydligste Langeland. - Vi plejer at være de første hernede, siger Pia Andersen, Højbjerggaard.

Jubilar høster raps

På sit fritidslandbrug har Torben Ipsen, der den 14. august kan fejre sit 50-års jubilæum hos Kverneland, raps på alle 10 hektar. Han indledte høsten i går eftermiddags.

- Nu er det med at tage rapsen

Ove Eriksen tør ikke at gætte på udbyttet i hans rapsmarker, hvoraf den ene sort blev høstet torsdag. Selvom vandprocenten ligger på 11, så er det med at få den i hus, da linjesorten Butterfly er meget spildsom efter modenhed.

Skårlægger for at kompensere for uens modning

Tornslev Landbrug skårlagde onsdag økologisk rug på en mark syd for Mørkøv på Sjælland.

Forventer al korn høstklart til weekenden

På Knuthenborg Gods er der foreløbigt kun høstet 75 hektar hundegræsfrø. - Jeg forventer helt klart, at vi er i fuld gang med kornhøsten fra på fredag, siger godschef Evald Jensen.

- Lad være med at stresse over, at naboen kører

Skal der nedvisnes eller ej? Årets høst har generelt budt på uensartet modning. Både fra mark til mark, men også på markniveau, hvor der har kunnet ses områder, der har været høstklare, og pletter hvor afgrøden stadig har stået helt grøn.

Prøver til i vinterhveden

På Storgården ved Ringsted vil man gerne snart have noget foderkorn i siloerne til den store svinebesætning. Kim Kiær sætter skærebordet på og tager et skår i vinterhveden.

Høster vårhvede på Vestsjælland

Tirsdag eftermiddag gik Aagaard gods i gang med at høste deres efterårssåede vårhvede. – Vi prioriterer at sikre faldtallet frem for vandprocenten, siger Gregers Hellemann.

Følg indvejet høstmængde over brovægten time for time

- Som noget nyt kan høstende landmænd hele dagen igennem følge indvejede høstmængder over grovvarens brovægt på deres mobiltelefon, fortæller Christian Hjerpsted, Danish Agro.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Resultat af forsøg med no-till skal nu vise sig i høsten på Nordlangeland

Ulrik Bremholm på Nordlangeland nåede at høste en god portion af sin vinterbyg, inden regnen satte ind. I år har han eksperimenteret med no-till på en femtedel af bedriften, så det er spændende at se, hvad udbyttemålerne viser.

Sidste læs afsted og så hjem at gøre klar til fredagshøst

Luegaard Maskinstation, der holder til i Græse ved Frederikssund i Nordsjælland, har torsdag middag høstet vinterbyg for en kunde.

God avl af vinterbyg i hus

Vestjyllands Andel melder om en overstået vinterbyghøst med et udbytte på omkring 10 procent over normalen. Jørgen Krøjgaard i Kollund høstede først på ugen 74 hkg pr. hektar i sine 35 hektar med sorten Valerie.

Rapshøsten i gang i det nordsjællandske

Onsdag høstede Jens Larsen raps på Lindebjerggård nær Skibby. Han tror på godt udbytte.

- To dage på skår er en god rajgræsstrategi for mig

Stor-økolog Klaus Aage Bengtson, Gandrup øst for Aalborg på den nordlige side af Limfjorden, har det pragtfuldt i disse dage. Udbyttet tegner godt i frøhøsten. Han er dog lidt bekymret for næste års udbytter ovenpå de nye gødningsstramninger, der træder i kraft pr. 1. august.

Vinterbyggen i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus i onsdag, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Uden hjælp fra bierne gik det aldrig

Dan Rasmussen, der driver Tangmosegaard nær Køge, er tirsdag eftermiddag ved at være færdig med at høste hvidkløver, der blev skårlagt onsdag og torsdag i sidste uge.

Conservation Agriculture hæver høstudbyttet på Sanderumgaard

På Sanderumgaard blev der tirsdag høstet strandsvingel og kartofler. Hør driftsleder Henrik Terp fortælle om forventningerne til dette års høst, hvordan kartoffelsalget generelt har drillet i år, og hvilken positiv indflydelse driftsformen Conservation Agriculture har på udbyttet.

Udbytte på otte ton i vinterbyg ved Østbirk

Vinterbyggen har rettet sig flot efter den våde vinter og et koldt forår, fortæller Torben Østergaard, Yding ved Østbirk, fra førerhuset i sin mejetærsker. Han forventer at høste sine 50 hektar med sorterne Neptun og Hejmdal færdig onsdag.

Fin kvalitet og pæne udbytter i korn

Indtil videre tror Hans Otto Ewers, Brdr. Ewers i Sønderborg, at 2020 høsten bliver rigtig god.

- Langt over middel for engrapgræs og ganske fornuftigt for rajgræs

Rundt omkring i landet gik høsten mandag først i gang om eftermiddagen på grund af den mængde vand, der var faldet i løbet af natten og morgenen for nogle landsdeles vedkommende. På Brd. Madsen og Søns første ud af to rajgræsmarker lovede det godt mandag.

- Det er meget pæn vinterbyg, der kommer ind

Både udbytte og kvalitet ligger fint for de hidtil høstede partier af vinterbyg, som er modtaget af Danish Agro. – Stakkene kan åbenbart lettere tærskes af kernerne i år, forlyder det.

Første høstdag på Brødreskærgaard

Kim Hansen høstede sin første vinterbyg fredag med et pænt middeludbytte. – Forsommertørken har betydet, at vi ikke når op på de 10 t/ha, som vi nogle år har, siger han fra mejetærskeren.

Årets højdepunkt -og det ser fornuftigt ud.

På Tolstrupgård startede høsten til Sankt Hans, og med både frøgræs og majs i sædskiftet er høstsæsonen spredt godt ud.

Frøgræshøsten udfordret af vejret

Regn har udfordret i engrapgræs, og blæst har kostet tab i rødsvingel

Tærsker rajgræs mellem bygerne

Landmand Anders Jensen, Tyvelsegaard ved Glumsø på Sjælland, er tirsdag eftermiddag i fuld gang med at tærske den skårlagte rajgræs, før den lovede regn.

Rødsvingelhøst på Lolland blev afbrudt af regn over middag

Søren Hellesøe er tilfreds med udbyttet af sin rødsvingel, men den tidlige sort har tilsyneladende en lav frøvægt i år.

Vurderer nyhøstet rajgræs til et middel udbytte

Selv om Steen Jessen tærsker sin opretstående og spildsomme rajgræs direkte, vurderer han den til at give et pænt middel udbytte. – Generelt ser alle afgrøder godt ud i øjeblikket, mener den sydfynske frøavler.

Så er kornhøsten i gang på Sydvestfyn

Som et af de første steder i Danmark tog Henrik Banke og hans far, Jørgen Banke, som tilsammen ejer Ebberup Maskinstation på Sydvestfyn, i dag hul på høst af deres vinterbyg.