bannerPos

Godt høst-år målt på beredskabet

Der går sjældent røg af en mark uden at der er ild. Men i år var der færre markbrande under høsten end tidligere, og det glæder man sig over hos Top Danmark. Arkivfoto

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
19-09-2019 14:02
Høsten 2018 var en rekordhøst, hvis man tæller antal mejetærsker- og markbrande. Høsten 2019 er også en rekordhøst – dog på en meget mere positiv måde. Danske landmænd har generelt haft et godt udbytte og af god kvalitet for de fleste afgrøder landet over.

Men også i antallet brande er der sket en forbedring i forhold til sidste år. Her er erhvervet nemlig tilbage på et normalt  niveau i forhold til mark- og mejetærskerbrande. Forsikringsselskabet Topdanmark har måttet forholde sig til omkring 30 mejetærskerbrande og 20 brande i pressere. 

De positive tendenser fortsætter
Sidste år var der et ekstremt godt beredskab fra landmændene, når de var i marken. Men også i år er mange af brandene blevet slukket af landmændene selv. Igen i år har de været gode til at have blandt andet ildslukkere og vandtanke  med, mens høsten var i gang. 

- Selvom vi ikke har haft en særlig varm og tør sommer, så brænder maskinerne stadig, og derfor er det rigtig rart at se, at landmændene forsætter deres beredskab og medbringer vand i marken, siger Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling. 

Hos Topdanmark er det tydeligt, at landmændene er bevidste om risikoen for brand, når de høster, og det skal de have ros for, ”Vi ved, at de tjekker deres maskiner, blæser dem rene og husker at smøre dem på trods af en travl høst. Det er desværre ikke altid nok til at udgå en brand. Men det er dejligt at vide, at rigtig mange gør, hvad de kan,” fortsætter Gunnel Anderson. 

Punktsikring begrænser skader efter brand
Igen i år har vi haft et par brande i nyere maskiner, hvor ilden hurtigt er blevet begrænset med et automatisk brandslukningsanlæg – en såkaldt punktsikring. Gunnel Anderson forklarer: 

- Langt de fleste brande starter ved motoren, og med et automatisk brandslukningsanlæg, som udløses ved den første flamme, bremses ilden betydeligt og skaden begrænses.  

Punktsikringen har for mange landmænd gjort, at de efter en midlertidig reparation af maskinen, har kunnet køre videre og få høsten i hus. 

Status på høsten 2019, set fra Topdanmarks side, er, at den forløb, som den skulle med et godt beredskab og lavere antal af brande, som vi plejer at se.  


 

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

Landboforening skal have ny formand

Østdansk Landboforenings formand, Jørgen Petersen, trækker sig til marts efter hele 31 år som formand.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Økonomi i at forsikre sig mod lejesæd i stedet for at vækstregulere

Det kan betale sig for landmænd, der har lav risiko for lejesæd, at forsikre sig mod lejesæd og undlade vækstregulering, viser et projekt.

Pisk eller gulerod til økologerne

Økologisk VKST inviterer den 22. januar til årsmøde, der blandt andet kommer til at handle om klimaregulering.

1000 dage uden arbejdsulykker

Agilia A/S ved Videbæk fejrede i sidste uge, onsdag, 1000 dage uden arbejdsulykker. Virksomheden har over de seneste år øget sikkerheden på arbejdspladsen for at skabe et bedre arbejdsmiljø, oplyser virksomheden. Milepælen står i kontrast til en landbrugsbranche, der hvert år topper statistikkerne for arbejdsulykker.

Styr lyset i stalden via telefonen

Virksomheden NewRoniX, der leverer professionelle lysstyringer til industri og landbrug, oplevede stor interesse for deres løsninger på NutriFair i Fredericia.

Avisfusion i landbrugspressen

Fra midten af februar fusionerer LandbrugsNyt og LandbrugØst til én avis, hvor LandbrugØst bliver den fortsættende avis.

Minister besøgte vestjysk biogasanlæg

Fødevareminister Mogens Jensen (S) var i går på rundtur i det vestjyske, hvor turen blandt andet gik til Viftrup Biogas nær Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune
Side 1 af 1748 (34960 artikler)Prev1234567174617471748Next