høst-tour

Vi skriver om høsten
- HVER DAG!

Historisk tidlig hvedehøst på Bornholm

Den bornholmske landboformand, Lars-Ole Hjorth-Larsen, fra Brogaard ved Aaker på Sydbornholm, kan i år se tilbage på en rekordtidlig høststart i vinterhveden.

- Jeg kan faktisk ikke mindes, at vi nogensinde er kørt så tidligt ud i hveden i de 32 år, jeg har været selvstændig landmand, fortæller Lars-Ole Hjorth-Larsen, der er formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer.

Lars-Ole Hjorth-Larsen, der står i spidsen for Brogaarden og også passer jord for sin lillebror, driver samlet set cirka 1.000 hektar ved Aaker på det sydlige Bornholm. Og han er noget overrasket over høsten i år.

På en generel sløv høstdag med store mængder byger i det meste af landet, er Bornholm et af de få steder, hvor det rent faktisk er muligt at komme ud med mejetærskerne, da regnvejret denne dag indtil videre har holdt sig væk.

Mandag den 26. juli begyndte høsten i vinterhveden for Brogaardens vedkommende, og det er meget usædvanligt, fortæller den garvede landmand, der samtidig er formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer.

- Jeg kan faktisk ikke mindes, at vi nogensinde er kørt så tidligt ud i hveden i de 32 år, jeg har været selvstændig landmand, fortæller han.

Planteavlskonsulent hos Bornholms Landbrug & Fødevarer, Ole Harrild, bekræfter også, at kørslen i hvede på nuværende tidspunkt er »helt vildt usædvanligt«.

Ikke et hurra-år

Lars-Ole Hjorth-Larsen fortæller, at den sydlige del af Bornholm stort set ikke har fået vand i juni og juli, og at det desuden har været meget varmt. 

- Lige så meget vand som resten af Danmark har haft, ligeså meget sol og sommer har vi haft, fortæller den bornholmske landboformand, der således kan konstatere, at solskinsøen lever op til sit navn.

På udbytteskalaen tyder det ikke på, at 2021 bliver noget at råbe hurra for.

- Man skal dog også tænke på, at vi i både 2019 og 2020 havde to fantastiske høstår, og det er helt klart, at høsten i 2021 bliver ringere. 
Lars-Ole Hjorth-Larsen fortæller, at han endnu ikke kan gå i detaljer med hensyn til udbyttet, da det vil være for tidligt at fortælle om, hvordan det samlede udbytte kommer til at se ud.

Lars-Ole Hjorth-Larsen oplyser samtidig, at der også findes nogle landmænd på øen, der allerede omkring den 25. juli begyndte at høste vårbyg og vinterraps. Så tidligt var det dog ikke modent nok på Brogaarden.

Læs også