Stigende interesse for hestens fodring

Dangro Nordic oplever, at hesteejere i stigende grad interesserer sig for det foder som hesten tildeles. Ifølge foderkonsulent og forhandleransvarlig, Trine Lauritzen udarbejder virksomheden rigtig mange foderplaner hver eneste dag.

Det er et i forvejen kendt ansigt i foderverdenen, som Dangro Nordic pr. 1. december sidste år ansatte som foderkonsulent og som er ansvarlig for forhandlerne i hele Danmark sammen med sin kollega Ditte Katrine Oksen og det øvrige Dangro Nordic Team.

Fynske Trine Lauritzen fra Svendborg har selv redet og brændt for hestene siden hun var seks år gammel, og med sine uddannelser som jordbrugsteknolog og PBA i jordbrugsvirksomhed og fem års arbejde som foderrådgiver har hun ikke alene interessen og erfaringen, men også den faglige viden til at rådgive og vejlede til optimal fodring af den enkelte hest.

Den familieejede danske produktionsvirksomhed Dangro Nordic, der er beliggende i Vorgod-Barde ved Videbæk både udvikler og producerer en lang række af GMO-fri foderblandinger og tilskudsprodukter til såvel hyggehesten som konkurrencehesten under mærket Amequ.

Navnet Amequ er valgt ud fra kærlighed til heste. Ifølge Dangro, er det det latinske der har inspireret: Amor – kærlighed, og Equus – hest, derfor en sammensætning til Amequ. Derfor er hjertet i logoet, som er dannet af to hestehoveder, også et helt naturligt valg.

Foder til præstation og vedligehold

Ifølge Trine Lauritzen er der hos Dangro et stort fokus på at have et udvalg af foder der passer til behovet hos den enkelte hest, hvad enten det er konkurrencehesten, avlshoppen, ridehesten i let arbejde, den ældre hest eller den nøjsomme.

Der arbejdes meget med Omega-3 fedtsyrer og korrekt optimering af foderet i forhold til dette, ligesom udvalget af fiberprodukter er stort.

- Vores Meta-serie er sammensat med henblik på at understøtte hestens fordøjelse og stofskifte. I denne serie finder du produkter med meget lavt indhold af sukker og stivelse. Energien kommer fra let fordøjelige fibre og gavnlige fedtsyrer. Flere af produkterne indeholder en nøje sammensat kombination af urter til de sensitive heste.

- Vi ser desværre flere og flere heste som er overvægtige. Her er det vigtigt, at hesten er dækket ind med de essentielle næringsstoffer og fibre, uden at den indtager for mange kalorier, lyder det fra foderkonsulenten.

Grovfoderet er vigtigt

Trine Lauritzen vurderer, at folk generelt går mere og mere op i foder.

- Særligt her i corona-perioden har vi kunne mærke, at der er mere tid til ridning og til at opsøge råd og vejledning om korrekt fodring. Vi laver derfor rigtig mange foderplaner for tiden.

Hun påpeger endvidere, at folk er blevet gode til at give grovfoder, men at man også skal huske at fodre med øjnene.

- Hestene må hverken blive for tykke eller for tynde. Her i den kolde tid, hvor hesten måske ikke bevæger sig så meget, kan heste med tendens til overvægt derfor trækkes lidt i foder, men stadig tildeles minimum 2 kg grovfoder pr. 100 kg hest, så fordøjelsen holdes i gang, påpeger hun, og opfordrer generelt til, at man sørger for at hesten drikker vand nok, har grovfoder til rådighed og får bevæget sig – særligt i perioder med frost.

Flere nyheder på markedet

Dangro Nordic er en innovativ virksomhed der hele tiden har nye produkter på vej.

Senest er det fulddækkende pelleterede foder »Amequ Omega-3 Active Pellets« til den aktive hest i let til moderat træning kommet på markedet.

- Her er der blandt andet tilsat hyben og ekstruderede hørfrø, som understøtter smidigheden hos hesten i træning, ligesom det er et særdeles velsmagende foder, så den med fordel også kan bruges til kræsne heste, forklarer Trine Lauritzen.

En anden nyhed er »Amequ MetaPellets«, der ligeledes er et fulddækkende pelleteret foder, men til den nøjsomme hest i vedligehold, såvel som træning. Det er derfor meget lavt på kalorier, sukker og stivelse. Helt fri for korn, kornprodukter, gær, soja, melasse og lucerne.

Desuden er tilskuddet »Amequ Lecithin« et helt nyt produkt.

- Amequ Lecithin tilfører hesten phosporlipider som hjælper hesten med vedligehold af kroppens cellemembraner, optagelse af fedtsyrer fra fordøjelseskanalen og nedbrydning af fedt fra indtaget foder. Det understøtter et optimalt næringsoptag af E-vitamin, antioxidanter og mineraler, og så har det et højt indhold af Cholin der bidrager til vedligehold af en optimal leverfunktion, slimhindefunktion i fordøjelseskanal og luftveje, energistofskifte og kolesterolniveau, forklarer foderkonsulenten om produktet der kan bruges til alle heste.

En sidste nyhed er »MetaOmega3«, hvor omega-3 fedtsyrer tilføres i aktiv form (DHA-fedtsyrer), for maksimal udnyttelse af de tilførte fedtsyrer.

- Omega-3 fedtsyrer medvirker til at understøtte hestens fordøjelse, luftveje, immunforsvar, frugtbarhed og præstation, forklarer Trine Lauritzen.

Læs også

Nordjysk firma bliver distributør af LED-lys
Et gebyr som alle gerne vil undgå
Tyskerne debatterer videoovervågning af slagterier
Salget af antibiotika i EU falder