Ildsjæle sætter kulør på vandkanten

Ægteparret Lissa og Orla Skjellerup driver Strand-Galleriet ved Vejers Strand, som kan bryste sig af at være tredje sidste hus på højre side før England.

Strand-Galleriet på Vejers Havvej nummer 72
Lissa og Orla Skjellerup på henholdsvis minus og plus 70 somre sætter i år for 17. sæson bogstavelig talt kulør på vandkanten på adressen Vejers Havvej nummer 72 i feriestedet Vejers Strand mellem Blåvands Huk og Henne Strand i Vestjylland.
Ægteparret driver Strand-Galleriet, som de kalder »Et anderledes galleri«. Og når galleriet kaldes anderledes, skyldes det ikke kun malerier, grafik, skulpturer, glas, keramik og sten, men også, at det kun ligger 150 meter fra Vesterhavet og … som Lissa og Orla Skjellerup med humoristisk sans tilføjer … er det tredje sidste hus på højre side før England.
Men ordet anderledes har især en tredje dimension, fortæller Orla Skjellerup.
- Nok lidt atypisk for branchen sælger vi ikke kun hen ved 35 forskellige kunstneres værker til kunder, der kommer og køber i galleriet. Vi tilbyder nemlig også, at både danske og udenlandske kunder kan låne billeder med hjem på prøve, da valget ofte er lettere, når man ser dem i egne omgivelser. Og lad mig understrege, at vores tillid ikke én eneste gang i alle 17 år er blevet misbrugt.
 

Ikke langt fra tanke til handling

For både Lissa og Orla Skjellerup gælder, at de er impulsive, og at der sjældent er langt fra tanke til handling.
Med bopæl og jobs i Fredericia købte de i 1972 et sommerhus ved Vejers Strand. Men en februardag i 1995, da de vandrede en tur gennem det vinter-
øde feriested og ned til Vesterhavet, kom de forbi Klithjem Badehotel med 30 værelser, der var sat til salg. Og da de vendte retur fra stranden, lagde de på ny vejen forbi hotellet, som straks blev købt.
- Den impulsive beslutning gav os godt nok kam til håret. Vi skulle ikke kun hastigt vende retur til Fredericia for at sige vores jobs op og få vores hus solgt. Værre var det dog, at hotellet skulle shines op og allerede til påske være klar til at modtage gæster. Jovist, om det ikke gav sved på panden, da vi på den korte tid også havde planlagt en ferie i udlandet. Men ved gode venners store hjælp lykkedes projektet, siger Lissa Skjellerup.
 

Fra hotel- til galleriejere

Men efter seks år var krudtet som hotelejere sluppet op.
- Det kræver sin mand at drive et badehotel. Og da det var blevet for meget, satte vi Klithjem Badehotel til salg. Da det blev solgt på kun to uger, var gode råd dyre, fortsætter Lissa Skjellerup.
Fordi det ikke kun var badehotellet, men også ægteparrets bolig, der blev solgt, købte Lissa og Orla Skjellerup efter en ny hurtig beslutning et ældre sommerhus i ét plan på adressen Vejers Havvej nummer 72, som de hastigt flyttede ind i. Men så nemt skulle det ikke gå.
- Der gik ikke lang tid, inden kommunen lod os vide, at det ikke var tilladt at bruge et sommerhus som helårsbolig med mindre, der til huset hørte et erhverv. Og da vi havde sundet os lidt over det kommunale krav, opstod ideen til at åbne et galleri, da vi også på Klithjem Badehotel havde udstillinger af billeder, keramiske figurer og designerlamper, fortæller Orla Skjellerup.
Det bragte håndværkere til huse, som udover at ændre stueetagen og en garage under jordhøjde til galleri fik udvidet huset med en første sal som bolig. Og i 2002 kunne Strand-Galleriet slå dørene op og tage imod de første kunder, hvoraf langt størsteparten er danskere.
- Da Vejers Strand i sommerperioden er et attraktivt feriested for især mennesker syd for grænsen, vil de fleste formentlig gætte på, at størstedelen af vore kunder er fra Tyskland. Men her tager de gruelig fejl. Sandheden er, at kun mellem 10 og 15 procent af galleriets omsætning skyldes salg til tyskere, tilføjer Orla Skjellerup.
 

Sande ildsjæle

Lissa og Orla Skjellerup er ikke kun glade for deres galleri og tilværelse på yderkanten af Danmark. De er også sande ildsjæle til gavn for feriestedet Vejers Strand, der kun tæller hen ved 50 fastboende.
- Hvor der er stille i vinterhalvåret, syder og bobler Vejers Strand af masser af liv i sommerhalvåret, hvortil turister i tusindtal valfarter. Og det kræver naturligvis, at byens mange handlende byder ind med klingende mønt og kreative ideer, fortæller Lissa Skjellerup, der er formand for Vejers Erhvervsforening.
- Sammen med et stort antal frivillige hjælpere arrangerer både erhvervsforeningen og grundejerforeningen mange spændende aktiviteter, blandt andet en ravfestival, en sportsuge, en naturuge og forskellige musikarrangementer. Og ved hjælp af en halv million fondskroner er der etableret en spændende legeplads i strandbyen, en kunstbølge og en skulptur med titlen »Strandingen«. Alt det har gjort Vejers Strand til et mere aktivt feriested til gavn for både store og små besøgende, lyder det med begejstring og tilfredshed fra Lissa Skjellerup.
Til fortællingen om et par ildsjæle og driftige iværksættere hører, at Lissa og Orla Skjellerup også er partnere i Naturpark Vesterhavet, der på tværs af brancher og geografi i Naturparken bidrager med netværk og mere synlighed.

 

 

Læs også