Regering: Landbruget skal levere ekstra kvælstofreduktioner
Fordi rensning af spildevand ikke kan levere de forventede miljøgevinster, skal landbruget nu kompensere med øgede reduktioner af kvælstof, oplyser miljøminister Magnus Heunicke til Altinget.

Arkivfoto
Rensning af spildevand bidrager ikke i det omfang til miljøforbedringer, som det oprindeligt blev aftalt i den grønne trepartsaftale. Det oplyser miljøminister Magnus Heunicke (S), som derfor varsler, at landbruget skal levere yderligere kvælstofreduktioner.
– Reduktionerne skal findes med indsatser fra dansk landbrug ved for eksempel skovrejsning, udtagning af lavbundsjorde eller ved hjælp af den nye kvælstofregulering af landbruget, som det er aftalt i Aftale om implementering af et Grønt Danmark, skriver Magnus Heunicke i en skriftlig kommentar til Altinget.
Trepartsaftalen, som blev indgået i 2023, har til formål at reducere kvælstofudledningen med 13.800 ton i 2027. Heraf skulle 860 ton komme fra forbedret spildevandsrensning. Men den nye politiske aftale om spildevand, som regeringen præsenterede onsdag, leverer kun 572 ton – et efterslæb på 288 ton.
Årsagen er ifølge Miljøministeriet, at de tidligere beregninger var for optimistiske, både hvad angår effekten og prisen på rensningen. Det økonomiske ansvar for indsatsen bæres af forbrugerne via vandregningen.
Skal nås efter 2027
Landbrug & Fødevarer mener dog, at staten stadig skal opfylde de 860 ton fra spildevand – selvom det kræver en forlængelse af tidsplanen.
Ifølge Anders Panum Jensen, direktør for Grøn Trepart under Landbrug & Fødevarer bør man stræbe efter, at rensningsanlæggene skal nå målene efter 2027, siden politikerne ikke mener, at man kan nå i mål inden da, understreger han overfor mediet i en skriftlig kommentar.
Ifølge direktøren er Indsatsen mod spildevand ikke afsluttet, blandt andet fordi der stadig mangler at blive taget fat på problemerne med overløb, som fører til udledning af urenset spildevand.
I 1989 udledte rensningsanlæggene op mod 20.000 ton kvælstof. Men takket være årlige reduktioner på omkring 1.600 ton frem til 1997 er udledningen i dag markant lavere.
Siden 00’erne har udledningerne fra anlæggene været relativt stabile, og efter 2012 er de kun faldet med i gennemsnit cirka 72 ton om året. Til sammenligning står landbruget i dag for omkring 70 procent af den samlede kvælstofudledning, lyder det i Altinget.