Et markant fald i Ruslands hvedeeksport kan få betydning for kornpriserne i både Europa og Danmark. Ifølge analyseinstituttet SovEcon ventes den russiske eksport i april kun at lande på 1,9 millioner ton. Det er væsentligt under både sidste års niveau og det normale gennemsnit.

Det får markedsanalytikere til at spore en ændring i prisdannelsen.

- Rusland er verdens største eksportør af hvede, og når russerne pludselig ikke kan sende så meget ud i verden, mærkes det hurtigt på de globale priser. Og her i Europa kan vi meget vel se et løft i møllehvedeprisen som følge af det, lyder det fra Agromarkets i en analyse.

Ruslands svækkede position på eksportmarkederne giver EU-hveden – og dermed også den danske – en stærkere konkurrencemæssig position. Det kan mindske det prispres, som mange danske landmænd har oplevet de seneste måneder, og skabe muligheder for at opnå bedre afregning.

Samtidig sker udviklingen midt i en periode med generel markedsusikkerhed. Dårligt vejr og produktionsudfordringer flere steder i verden gør, at selv små ændringer i udbuddet hurtigt kan skabe store prisudsving.

Potentiel dansk gevinst

For danske kornavlere betyder det, at der kan opstå kortvarige muligheder for at lukke attraktive priser – især på usolgt korn fra 2024-høsten eller i forbindelse med planlægningen af næste års salgsstrategi.
Men det er også et marked med øget volatilitet, og timingen bliver afgørende.

- Der kan opstå muligheder for at få lukket nogle attraktive priser – især når vi står med usolgt korn fra 2024-høsten eller skal i gang med at planlægge næste salgsstrategi. Men vi skal stadig have is i maven, for vi skal nok et stykke hen i maj, før der kommer gang i markederne igen, lyder vurderingen fra Agromarkets.

Det er endnu for tidligt at sige, hvor stor effekt det russiske eksportfald får, men med det nuværende signal fra markedet, er der grund til optimisme blandt europæiske – og særligt danske – kornproducenter.

Finans