Nyt projekt skal kortlægge klimaaftrykket fra økologiske husdyr
Innovationscenter for Økologisk Landbrug er i gang med at skaffe retvisende data, der kan bruges som grundlag, når økologiske husdyrproducenter skal beregne deres klimaaftryk.

Det datagrundlag, der er tilgængeligt for ESGreentool i dag, kan ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug ikke inkludere alle nuancer af økologiske bedrifter. - Vi har brug for at videreudvikle beregningsmetoderne for landmænd, hvor vi kan skelne retvisende mellem forskellige dyrkningssystemer og virkemidler på de enkelte bedrifter, siger chefkonsulent Julie Cherono Schmidt Henriksen. Arkivfoto: Line Brusgaard
Innovationscenter for Økologisk Landbrug er i fuld gang med at samle mere præcise data, der skal hjælpe økologiske husdyrproducenter med at beregne deres klimaaftryk.
- Når dyrene i økologisk produktion går ude og ikke kun er på stald, afsætter de deres gødning direkte på marken, ligesom de får en stor del af deres foder direkte fra marken via afgræsning. Begge dele har betydning for udledningen af drivhusgasser, og vi håber, at vores arbejde blandt andet kan bidrage til at dokumentere klimaeffekten ved afgræsning i samspil med resultater fra andre projekter, fortæller chefkonsulent Julie Cherono Schmidt Henriksen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug på deres hjemmeside.
Behov for bedre data
Formålet med projektet er at fremskaffe mere retvisende data, som landmænd kan gøre brug af, når de skal beregne deres klimaaftryk. Beregningsværktøjet ESGreenTool regner i udgangspunktet med afsæt i landmandens egne tal, og hvor de ikke kan skaffes, anvendes normtal.
Aktuelt benytter ESGreenTool primært standardiserede normtal fra konventionel produktion, da der ikke findes tilsvarende normtal for økologiske brug.
- Det datagrundlag, der er tilgængeligt for værktøjet i dag, kan ikke inkludere alle nuancer af økologiske bedrifter og er derfor ikke altid retvisende for økologiske bedrifter, siger Julie Cherono Schmidt Henriksen og fortsætter:
- Vi har brug for at videreudvikle beregningsmetoderne for landmænd, hvor vi kan skelne retvisende mellem forskellige dyrkningssystemer og virkemidler på de enkelte bedrifter.
Innovationscenteret vil trække på data og viden fra blandt andet Aahus Universitet og udenlandske forskningsinstitutioner. Ud fra datagrundlaget vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug også vurdere, hvilke tiltag og hvilke bedriftsstørrelser, der giver størst gevinst, når det gælder om at reducere det samlede klimaaftryk fra dansk landbrug. Midlet er beregninger af forskellige scenarier i datagrundlaget.
Økologi som klimaværktøj
At omlægge til økologisk drift er ét af de virkemidler, der ifølge Seges Innovation kan reducere udledningen af drivhusgasser. En tidligere beregning fra Aarhus Universitet viser, at en fordobling af det økologiske areal kan reducere udledningen med op til 500.000 ton CO2-ækvivalenter.
- Vi har en forventning om, at et mere retvisende datagrundlag vil bekræfte dette, men vi har brug for at gå tallene efter i sømmene for at kunne dokumentere det, fortæller Julie Cherono Schmidt Henriksen.
Økologisk husdyrproduktion adskiller sig fra den konventionelle ved blandt andet at have flere efterafgrøder, færre dyr pr. hektar, mindre tildelt gødning, mindre importeret foder – samt flere dyr på græs. Alt sammen noget, der kan have betydning for klimaaftrykket.
I 2024 afsluttede Innovationscenter for Økologisk Landbrug et lignende projekt, der vurderede klimaeffekten af økologisk planteavl. Resultaterne viste, at omlægning til økologisk planteproduktion i gennemsnit reducerer udledningen med 508,4 kg CO2-ækvivalenter pr. hektar om året.
Det nye projekt, der er støttet af Fonden for økologisk landbrug, dækker både kvæg- og svineproduktion og løber frem til udgangen af 2026.