Vær klar til eventuelle vejblokader mandag: Opfordring fra L&F

Udsigterne til en blokade af motorvejstilkørsler får nu Landbrug & Fødevarer til at opfordre landmænd til at udvise rettidig omhu.

Landbrug & Fødevarers direktør Flemming Nør-Pedersen opfordrer medlemmerne til at forberede sig på de aktioner i form af vejblokader, der er varslet til næste mandag. Arkivfoto: Flemming Erhard

Landmænd og virksomheder bør forberede sig på, at der i næste uge kan blive problemer med at få leveret foder, dieselolie og andre forsyninger og at få afhentet dyr og mælk.

Opfordringen kommer fra Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer. Det sker på baggrund af den aktion, som en gruppe af vognmænd har varslet fra næste mandag klokken 06.00 i protest mod den kilometerbaserede vejafgift for lastbiler, som regeringen vil indføre.

- Vi har på nuværende tidspunkt ikke noget overblik over, hvor store og hvor omfattende blokaderne bliver. Arrangørerne har ambitioner om at blokere tilkørslerne til motorveje over hele landet. Der er også skrevet om at blokere andre veje og lokationer. Men det er lige nu uvist, hvor stor opbakning der reelt er til aktionen og hvor længe den kommer til at vare, siger Flemming Nør-Pedersen.

- Fyld lagrene op

Arrangørerne har udtalt, at transporter af dyr og foder får lov at køre gennem blokaderne, men som nævnt er uvisheden stor, og derfor vil det være klogt at iagttage et forsigtighedsprincip.

- Vi kan kun opfordre til at få fyldt lagrene op med de essentielle produkter, så man ikke risikerer at mangle foder, dieselolie eller andre ting, der kan have betydning for velfærden. Vi holder selvfølgelig nøje øje med udviklingen og vil holde medlemmerne orienteret bedst muligt, fortæller Flemming Nør-Pedersen.

- Vi kan kun opfordre til at få fyldt lagrene op 

Flemming Nør-Pedersen, direktør, Landbrug & Fødevarer

Asger Krogsgaard, næstformand i Landbrug & Fødevarer, synes, at regeringens planer om en kilometerbaseret vejafgift er en dårlig ide.

- Det er dog vigtigt at slå fast, at kampen mod vejafgiften skal ske på en ordentlig og klog måde. Vi har i Danmark en tradition for at tale om tingene på organisationsniveau, og at acceptere lovene, også dem vi er lodret imod. Sådan bør det også være omkring vejafgiften, understreger han.

Læs også