Biavlerne melder om gode muligheder for lusehonning i år

I store dele af Europa er »lusehonning« noget af det ypperste, biavleren kan høste. Den tørre forsommer i år kan betyde, at der er ekstra af den særlige honning. Det skriver Danmarks Biavlerforening.

Den første halvdel af sommeren 2023 har været ekstraordinær varm og tør, og hos mange biavlere kan der forekomme større mængder af en helt speciel, mørk og kraftigt smagende honning. Denne honning stammer fra biernes indsamling af bladlusenes honningdug, og kaldes lusehonning, skovhonning eller honningdughonning.

Det skriver Danmarks Biavlerforening i en artikel på foreningens hjemmeside, hvor de forklarer nærmere om den særlige honning, der i store dele af Europa er noget af det ypperste, biavleren kan høste, ligesom det forlyder, at denne lusehonning også i Danmark er en udsøgt delikatesse, som mange kunder værdsætter.

Honningdug

Ifølge biavlerne trives bladlus bedst i varmt og tørt vejr, og deres antal kan med de rette vejrforhold vokse eksplosivt. Bladlus lever af bladsaft og har især brug for protein fra plantesaften. Plantesaften indeholder dog så meget sukker og vand, at bladlusene er nødt til at skille sig af med det overskydende vand og sukker. Det er dette overskud, som bladlusene udskiller som honningdug, og som bierne opsamler – og især, når der på grund af tørke ikke er så meget nektar at finde i blomsterne. I perioder med rigtig mange bladlus kan man endda opleve, at det drypper fra træerne med sødlig, klistret væske.

Bladlus er ofte artsspecifikke, det vil sige, der er forskellige arter bladlus knyttet til forskellige plantearter. Både træart og selve bladlusene har indflydelse på honningduggens sammensætning. Honningdug findes især på nåletræer, men ses også på lindetræer, egetræer og ahorn samt diverse urter.

Mørk honning

Hos biavleren er det tydeligste tegn på lusehonning, at honningen er meget mørk. Derudover har lusehonning en kraftig, krydret og nærmest karamelagtig smag, der varierer med, hvilke bladlus og træer, bierne har samlet honningen på.

Læs mere om den særlige honning på biavl.dk, hvor det også beskrives, hvordan du kan få undersøgt, om din honning indeholder honningdug.

Læs også