»Hot dogs«: De mest populære hunderacer

Agria Dyreforsikring laver hvert år en opgørelse over, hvilke hunderacer der var danskernes foretrukne i det forgangne år.

Hvert år i januar laver Agria Dyreforsikring en opgørelse over, hvilke hunderacer der var danskernes foretrukne det forgangne år. Statistikken udarbejdes ud fra tal fra forsikringsselskabets registre, der blandt andet viser, hvor mange hunde, der forsikres af hver race.

- Hunde spreder glæde og varmer hjerter hver dag, men det er også et stort ansvar at være hundeejer, påpeger Lotte Evers, der er Agria Dyreforsikrings hundeekspert og marketingchef, i en pressemeddelelse.

- Selvom hunden, tilføjer hun, bliver optaget som et ligeværdigt familiemedlem i dens tobenede familie, er der lige så stor forskel på hunde, som der er på familiens andre medlemmer – og hunderacerne er lige så forskellige indeni, som de er udenpå. Derfor er det positivt, at årets top 10-liste viser, at danskerne i stor stil tænker over, hvad der gemmer der sig under det pelsede ydre.

Selskabspapegøjer

I år er det de mindre selskabshunde, der dominerer listen med hele seks på listens top-10, og det forstår Lotte Evers godt.

- Selskabshundene passer rigtig godt til den moderne livsstil. De er nemme og omgængelige, fysisk kræver de ikke helt så meget som de større hunde, og så er de lige til at tage med under armen, forklarer hun.

Selskabshundenes største udfordring er dog også lige netop deres selskabelighed.

- De knytter sig tæt til deres ejere og er sjældent gode til at være alene ret længe ad gangen, mener hun.

Aktive arbejdere

- Fire hunde på listens top 10 er oprindeligt aktive arbejdshunde – tre store og en mindre. To af de større hunderacer er retrievere; oprindeligt opdrættet til jagt, men samtidig meget sociale hunde, der er lærenemme, tillidsfulde, tålmodige og sociale, og det er kvaliteter, der ikke bare tiltaler jægerne, forklarer Lotte Evers.

Som den eneste brugshund er også schæferhunden en del af top-10.

- Fordi den ud over at være en aktiv og samarbejdsvillig familiehund, også er en ofte benyttet arbejdshund for politi og forsvar, forklarer Lotte Evers.

Endnu en »arbejdshund« har dog sneget sig ind på danskernes hitliste – den lille dansk-svenske gårdhund, også kaldet Rottehund, Dansk Foxterrier og Fuchsterrier.

- Det er herligt, at den tidligere så velkendte mus- og rottebekæmper på landets gårde, som i takt med industrialiseringen risikerede at glide ud i glemslen, i dag har fået et flot comeback i danskernes hjem og hjerter, mener Lotte Evers.

»Hot Dogs«

Listen viser de 10 hunderacer, der blev forsikret flest af i 2023 hos Agria Dyreforsikring.

1 Labrador retriever

2 Bichon havanais

3 Golden retriever

4 Coton de tulear

5 Cavalier king charles spaniel

6 Schæferhund

7 Shih tzu

8 Dansk-svensk gårdhund

9 Engelsk cocker spaniel

10 Fransk bulldog

Læs mere om de forskellige hunderacer på www.agria.dk/hund/hunderacer/

Kilde: Agria Dyreforsikring

Læs også