K-dag på Egeskov

Kartofler, korsang, kartoffeltyskere, kvalitet, kogekunst, kartoffelmuseum, kokke-konkurrence, kartoffelunivers. Det var nogle af kodeordene ved Danmarks Kartoffel Råds årsmøde på Egeskov Slot, hvor et vigtigt punkt var udnævnelsen af årets kartoffelambassadør.

Der var som sædvanlig fuldt hus, da Egeskov Slots smukke riddersal torsdag den 16. januar for 22. gang dannede ramme om Danmarks Kartoffel Råds traditionsrige årsmøde.

Efter at Egeskovs ejer, greve Michael Ahlefeldt, og kartoffelrådets formand,  professor Johs. Nørregaard Frandsen, havde budt velkommen, var det første punkt på dagsordenen udnævnelse af årets kartoffelambassadør, hvis fornemste opgave er at virke for kartoflens fremme.

 

Dagens bedste knold

- Kartoflen er dagens bedste knold. Den er verdens fjerdestørste fødevare – og her i Danmark meget større end den fjerde, fastslog Johs. Frandsen og fortsatte:

- Det, kartoflen har allermest brug for, er at blive omtalt. Det er blandt andet baggrunden for, at en TV2-redaktør nu udnævnes som årets kartoffelambassadør. Man kan spørge, hvad har TV2 og kartofler til fælles? Svaret er Troels Mylenberg, der er journalist og politisk redaktør på TV2 News og tidligere ansvarshavende chefredaktør og direktør på Jysk-Fynske Medier.

- Vi har udnævnt Troels Mylenberg som kartoffelambassadør, fordi han i medierne er en markant herre med gode formidlingsevner. Han brænder igennem med sine budskaber, og det er noget af det, vi kigger efter ved en ambassadør. Han er også højskolemand og har rod i det folkelige – kort sagt alle de steder, hvor kartoflen skal spire.

 

En heldig kartoffel

- Da Johs. spurgte mig, om jeg ville være årets kartoffelambassadør, var svaret et rungende ja, fortalte Troels Mylenberg. Ambassadørposten er en tradition, der rummer væsentlige forgængere. Jeg har prøvet meget, men aldrig at være ambassadør. Så jeg betragter mig selv som en meget heldig kartoffel!

- Kartoflen er alle vegne, og den serveres på mange forskellige måder. Men kartoflen bringer ikke sig selv i centrum. Det kan jeg godt lide. Den praler ikke med sit udseende eller med fornemme navne. Den er bare kartoffel.

- Navnet kartoffel oser af hårdt liv. Et eksempel kan være den folkekære »kartoffelwoman« i »The Julekalender«. Kartoflen er, som den er! Og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kartoflen indgår i kosten dagligt. Tak for udnævnelsen. Jeg skal bestræbe mig på at leve op til hvervet.

 

Fra grim til klimavenlig

Efter ambassadør-udnævnelsen holdt kartoffelrådets formand et causeri om kartoflen i historien og i kunsten. Han indledte med at læse fra en bog, der i mange år har levet i Det kongelige Biblioteks gemmer, og som rummer H.C. Andersens udkast til en række eventyr.

- »Hvad godt er, kommer nok til ære og værdighed igen, sagde Mormor«. Sådan indledes et af de ufærdige eventyr, hvor kartoflen – ligesom den grimme ælling – må igennem megen modgang, inden den blev til det udbredte og anerkendte fødemiddel, den er i dag.

- Danmarks Kartoffel Råds store opgave er at tage sig af kartoflen – og holde den levende, fastslog Johs. Frandsen. Kartoflen er det mest CO2-neutrale fødemiddel, vi har. Og den mest klimavenlige store afgrøde, vi kender til.

 

Kartoffel-aktiviteter

Under »Årets aktiviteter« fortalte turismekonsulent Britta Leth om »Kartoflens Univers«, som lokale ildsjæle er ved at etablere i Grønhøj i Midtjylland. Projektet skal fortælle om kartoflen og dens historie. Blandt andet om »Kartoffeltyskerne«, som kong Frederik V lovede jord, hvis de ville komme til Danmark og lære danskerne at dyrke – og bruge – kartofler.      

Torben Jørgensen, Assens, berettede om DM i dyrkning af frilandskartofler. Kartoffelrådets nye sekretær, Luise Søvrup, fortalte om Danmarks største ældrefest på Valdemarsdag, hvor 32.000 pensionister på over 400 plejehjem blev beværtet med nye kartofler og snaps. Og om »Haver til Maver«, hvor flere hundrede skolebørn dyrker kartofler og grøntsager. Fra Danmarks Kartoffelmuseum ved Hofmansgave oplystes blandt andet, at museet har fået kontakt med et tilsvarende museum i USA.

For årsmødets musikalske underholdning stod som sædvanlig den tidligere chef for Den Fynske Opera, Jesper Buhl, som sammen med »Fyraftenskoret« fra Svendborg gav en festlig koncert, der høstede stort bifald.

Inden dagens buffet med lækre kartoffelretter blev sæson 2020 »skudt i gang« med den traditionsrige plantning af årets første kartofler.

 

Læs også