Dette kan levere markante CO2-reduktioner i 2025
Fremrykning af biogasudbud og gennemførelse af forsinkede CCS-udbud for biogen CO2 kan dække op mod halvdelen af de CO2-reduktioner, der ifølge Klimarådet mangler i 2025 – og samtidig sikre dækning af hele det danske gasforbrug i 2027. Sådan lyder det fra Biogas Danmark.

Udbygningen af biogas i Danmark kan spille en langt større rolle i bestræbelserne på at få indfriet klimamål, mener formand for Biogas Danmark, Henrik Høegh. Arkivfoto
Der skal sættes meget mere fart på den grønne omstilling, hvis Danmark skal nå delmålet om en drivhusgasreduktion på 50-54 procent i 2025. Ifølge Klimarådets nye statusrapport mangler Danmark fortsat at reducere med mellem 0,9 og 4 millioner tons, og den manko kan biogassen gøre et stort indhug i, lyder budskabet fra Biogas Danmark.
– Med en hurtig udbygning af biogasproduktionen kan biogassen dække op mod halvdelen af den drivhusgasreduktion, der mangler i 2025. Det, der skal til, er, at regeringen og Folketinget sætter fart i fremrykningen af de allerede besluttede biogasudbud, sådan som det allerede fremgår af regeringsgrundlaget, siger Henrik Høegh.
- Staten skal tage sig sammen
Desuden skal staten få sat gang i de forsinkede CCS-udbud for biogen CO2.
– De mange biogasanlæg, der leverer biogas til gasnettet, råder over en let tilgængelig biogen CO2, der kan lagres i undergrunden. Derfor er det vigtigt, at staten nu tager sig sammen og får gennemført udbuddene for biogen CO2, så vi kan komme i gang med CO2-lagringen, fastslår Henrik Høegh.
En fremrykning af biogasudbuddene kan i 2025 bidrage med en drivhusgasreduktion på 440.000 tons CO2-ækvivalenter, alene ved fortrængning af fossile brændstoffer og reduktion i udledningen af klimagasser i landbruget. Samtidig vil fremrykningen af udbuddene sikre, at det danske gasforbrug kan dækkes 100 procent med biogas allerede i 2027.
Desuden betyder fremrykningen af biogasudbuddene, at de danske biogasanlæg i 2025 kommer op på et samlet potentiale på 1,6 millioner tons biogen CO2, der kan lagres i undergrunden og dermed levere et massivt bidrag til at Danmark kan nå klimamålene.