Landbruget har længe stået på skud for kritik for at importere soja fra Sydamerika, som bliver brugt i foderet til husdyr.

Nu går tre centrale aktører i landbruget sammen om at udvikle lokalt producerede proteinkilder.

De tre andelsejede landbrugsselskaber DLG, Danish Agro og DLF vil således sammen stifte selskabet BioRefine Denmark A/S, som skal drive det grønne bioraffinaderi, hvor der vil blive udvundet protein fra kløvergræs og lucerne.

DLG ejer 50 procent af BioRefine Denmark A/S, mens Danish Agro og DLF hver tegner sig for 25 procent af aktierne.

Målet er, at græsproteinet på sigt kan erstatte en del af den soja, landbruget bruger i foder i dag, lyder det i en pressemeddelelse fra de tre selskaber.

Til at begynde med skal der produceres koncentreret protein af kløvergræs og lucerne til økologisk foder.

Landbrug skal bidrage

Fra Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG, lyder det, at bæredygtighed står højt på dagsordenen i DLG, og derfor er det meget positivt, at man på tværs af de tre selskaber kan forene kræfterne om dette projekt, hvor formålet er at skabe bæredygtige løsninger.

- Danske landmænd regnes blandt verdens bedste og mest bæredygtige, og vi skal som landbrugsselskaber bidrage med innovative løsninger, der gør dem i stand til at beholde førertrøjen, siger han.

Henning Haahr, koncernchef i Danish Agro, supplerer:

- Projektet er i høj grad med til at understøtte udviklingen af proteinproduktionen i Danmark, og målet er, at vi kan erstatte nogle af de importerede proteiner med lokalt producerede proteinafgrøder, så vi på den måde kan bidrage til, at vi når målsætningen om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050. Jeg er glad for, at vi i Danish Agro er med til at bevæge landbruget i en endnu mere bæredygtig retning, siger han.

2.000 hektar

Når projektet er etableret, vil det omfatte dyrkning af kløvergræs og lucerne på cirka 2.000 hektar, en central forarbejdningsenhed, der kan producere koncentreret protein, ensilage, græssaft og et restprodukt, der kan bruges til biogasproduktion. Det er planen, at der i alt skal produceres ca. 4.000 tons protein og 25.000 tons tørstof.

I første omgang er det målet at lave protein baseret på økologiske afgrøder, der kan bidrage til yderligere at udvikle den økologiske produktion baseret på lokalt produceret protein.

Truels Damsgaard, administrerende direktør i DLF, fortæller:

- DLF’s planteforædling er målrettet til at optimere udbytterne fra græsmarker og udnytte potentialet for grønt protein fra kløvergræs og lucerne. Flerårige foderafgrøder har en klima- og miljøprofil, der ligger helt i top, og kan vi med dette tiltag fremme en større anvendelse af disse afgrøder, er vi godt på vej til at hjælpe landbruget i den grønne omstilling, siger han.

Vagn Hundebøll, vicekoncerndirektør i DLG, bliver direktør i det nye selskabt. Det er endnu ikke besluttet, hvor det nye bioraffinaderi skal ligge. I pressemeddelelsen lyder det, at man har kig på flere forskellige lokationer.

Projektet støttes af erhvervsstøtteordningen Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet, som i efteråret gav tilsagn om et tilskud på 14 millioner kroner.

ege