Lantmännen præsenterer vejen mod et klimaneutralt jordbrug i 2050

Den store svenske foderstof Lantmännen præsenterede onsdag en ny rapport – Framtidens jordbruk – som beskriver vejen mod et endnu mere bæredygtigt svensk jordbrug i 2050.

Ifølge rapporten kan svenskerne øge høstudbyttet med 50 procent i 2050, samtidig med at klimapåvirkningen reduceres i overensstemmelse med Parisaftalen.

Lantmännen har for nylig sat et nyt klimamål om at skabe betingelserne for en endnu mere bæredygtig dyrkning med halveret klimapåvirkning hvert tiende år for at opnå klimaneutralitet i 2050.

- Baseret på vores klimamål har vi udarbejdet rapporten om landbrugets fremtid, som er unik i branchen. Ifølge vores estimater er der et stort potentiale for svensk landbrug til at øge produktionen og sikre fødevareforsyningen til en voksende befolkning, samtidig med at det reducerer effekten på klima, miljø og biodiversitet. For at gøre dette kræves en national kraftanstrengelse. Vi har 30 høstsæsoner til 2050, siger Per Arfvidsson, Lantmännens vicepræsident.

Digitalisering

Rapporten peger på elleve områder, som er vigtige for at nå et endnu mere bæredygtigt svensk landbrug i 2050. Nogle eksempler på områder med stort potentiale er præcisionsdyrkning, digitalisering, "optimal styring", planteædling og fossilfrit brændstof.

- Vores resultater viser, at overgangen er mulig, men en række foranstaltninger og mere samarbejde er påkrævet. Lantmännen og vores medlemmer, 25.000 svenske landmænd, fortsætter med at skubbe på udviklingen af ​​svensk landbrug, men vi vil ikke være i stand til at udvikle alle løsninger på egen hånd, siger Claes Johansson, bæredygtighedschef hos Lantmännen.

Sverige har et af verdens mest bæredygtige landbrug. Vejen til at nå målet om klimaneutralitet i 2050 vil dog kræve en større indsats fra spillere i hele værdikæden helt frem til den endelige forbruger, og at svensk bæredygtigt produceret mad bliver værdsat højere, lyder det fra Lantmännen. Desuden skal der ifølge selskabet være en bred implementering af den bedst mulige teknologi, politiske instrumenter og konkurrencevilkår, der favoriserer bæredygtige dyrkningsmetoder og inputprodukter.

- Ikke mindst er der behov for betydeligt øgede ressourcer til forskning og innovation for at realisere potentialet, mener Lantmännen.

mip

Læs også