Gødningspriser står midt i et vadested

De seneste prisstigninger har i realiteten lukket for handel med gødning i Danmark lige nu.

Af handelsrådgiver Henrik Mulvad Madsen, AgroMarkets

Markedet for gødning er i år enormt volatilt. Volatilt betyder, at priserne viser store udsving inden for kort tid, og situationen kan ikke beskrives med bedre ord end dette.

Siden AgroMarkets udsendte købssignal i sidste uge, har vi set markedet i yderligere stigninger. Ved købssignalet blev handlet NS 27-4 til 270 kroner, og vi kiggede dengang ind i, at gødningen ville stige til 300 kroner, hvilket den også gjorde ret hurtigt. Siden har den ligget på dette niveau, og spændende er det nu, i hvilken retning prisen søger, når den igen begynder at bevæge sig.

Det danske marked lige nu

Lige nu har de fleste firmaer suspenderet deres priser. Det gør de, når der er usikkerhed om enten forsyningerne eller i hvilken retning, priserne bevæger sig. Nye afdækninger er enten svære at skaffe eller kan skaffes til ublu priser. De afdækninger, der lige nu kan lade sig gøre at skaffe, generer en salgspris ud i detailleddet i niveauet 360-380 kroner for en NS 27-4, og det tør ingen binde an med lige nu. Derfor er der lukket for handel med gødning på nuværende tidspunkt.

Ingen hjælp fra udlandet

Vi tjekker prisen andre steder i EU, for gødning må frit flyttes inden for EU’s grænser og er derfor et reelt alternativ til de danske forhandlere. Desværre er der ikke meget hjælp at hente her. For eksempel er prisen på gødning i Polen cirka 50 procent over de priser, som vi handlede til ved sidste købssignal. Det er ikke gode nyheder for dansk gødning.

Kigger vi ud over EU’s grænser, ser vi fortsatte stigninger i verdensmarkedsprisen for urea. Vi bruger urea som indikator for kvælstofprisen, idet urea er verdens mest brugte gødningstype, og indeholder 45 procent kvælstof (N).

Stor efterspørgsel efter urea på verdensmarkedet, får prisen til at stige. Selvom Indien, der traditionelt er storopkøber af urea, i øjeblikket holder sig tilbage på grund af de høje priser, er der andre købere i markedet, som afløser dem, og dermed holdes prisen alligevel oppe. For eksempel har Brasilien meldt sig på banen igen med et stort opkøb.

Høje gaspriser hæmmer EU-produktion

Situationen i EU er speciel, da de høje gaspriser efterhånden får flere fabrikker til at indstille produktionen, De er simpelthen bange for, at produktionsprisen overstiger salgsprisen på grund af den høje gaspris.

Det falder tilbage på forhandlerne, der ikke tør at dække sig af til det nuværende prisniveau, af frygt for at brænde inde med de dyre varer. Forsyningen er derfor enormt svingende.

- For eksempel er prisen på gødning i Polen cirka 50 procent over de priser, som vi handlede til ved sidste købssignal. Det er ikke gode nyheder for dansk gødning

Læs også