Dyr kan vise angst på forskellige måder. Hunde kan for eksempel ryste, halse, forsøge at flygte, grave eller skjule sig. De kan også have svært ved at finde ro, være ekstra opmærksomhedssøgende eller være svære at komme i kontakt med.

Kattene kan også være meget bange, og vil som regel prøve at gemme sig og samtidig have svært ved at falde til ro.

Det bedste, man kan gøre for at forebygge nytårsangst, er at forebygge, mens dyret stadig er i dets »socialiseringsperiode« – den periode hvor de er mest modtagelige for indlæring.

Denne periode er for killinger i alderen to til syv uger, og for hvalpe i alderen tre til tolv uger. En god opdrætter har derfor sørget for, at killingen eller hvalpen har oplevet høje lyde under kontrollerede og trygge forhold.

Gradvis tilvænning

Man kan dog også træne ikke-lydangste voksne hunde og katte for at reducere risikoen for, at de begynder at reagere på høje lyde. Der findes gode lyd-CD’er og videoer på YouTube til formålet.

Det er vigtigt at starte i god tid, to-tre måneder inden nytår, hvor man gradvist tilvænner dyret de høje lyde. Vær opmærksom på dyrets kropssprog – ved det mindste tegn på ubehag skal lyden sænkes, så trygheden genskabes, inden man fortsætter.

I perioden op til nytår kan man prøve at dæmpe dyrets angst enten med signalstoffer i omgivelserne eller beroligende kosttilskud. Her er det en god idé at begynde allerede først i december.

Selve nytårsaften er det en god idé at stimulere hunden godt i løbet af dagen, så den er træt om aftenen, Det kan være i form af sporopgaver eller en gåtur et nyt sted, hvor hunden bruger sin næse meget.

Sørg for at katten er lukket ind, inden fyrværkeriet begynder. Sørg endvidere for en tryg hule eller seng, luk vinduer og gardiner og lad TV eller radio spille i rummet.

Beroligende vest

For nogle hunde hjælper det at have en Thundershirt på. Det er en slags vest, som tilfører et mildt, konstant tryk på hunden, som kan virke beroligende. Det er dog vigtigt, at hunden har vænnet sig til denne vest, mens den ikke er bange.

Fælles for disse tiltag er, at de er mest effektive i tilfælde af mild angst. Er hunden eller katten meget angste, kan man behandle dem med angstreducerende medicin, som kun kan udskrives hos dyrlægen.

Det anbefales dog stadig at anvende nogle af ovenstående tiltag, da de i nogle tilfælde kan reducere behovet for medicin.

Jeg ønsker alle – både tobenede og firbenede – en glædelig jul og et godt nytår.