Storstilet projekt skal inspirere til sundere og grønnere madvaner
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) glæder sig over nyt initiativ, der skal hjælpe børnefamilier med at spise sundere og grønnere.

- Forhåbentlig kan det her initiativ være med til at styrke samtalen om råvarer, mad og traditioner i familierne, siger fødevareminister Jacob Jensen (V). Foto: FVM
I de kommende tre år vil børnefamilier over hele landet få ny inspiration til at sammensætte sunde og grønne måltider, som følger De officielle Kostråd.
Med en samlet bevilling på 47,2 millioner kroner fra Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden lancerer Fødevarestyrelsen, Madkulturen og Forbrugerrådet Tænk projektet Smag dig frem – gør Danmark grønnere.
Sideløbende sætter DR med en række programmer fokus på dansk madkultur nu og i fremtiden.
Bred indsats
Som en del af projektet vil Madkulturen blandt andet uddanne et lokalt underviserkorps til at afholde gratis familiekurser i madlavning i almene boligområder for at gøre madlavning til en sjov og involverende aktivitet for både børn og forældre.
I supermarkederne skal det gøres lettere for forbrugerne at vælge grønnere varer, og i 15 kantiner får køkkenmedarbejdere praktisk træning i at lave lækre, planterige retter, mens små nudges som opskrifter og take-home bokse skal inspirere forældre til at fortsætte derhjemme.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) roser initiativet:
- Jeg mener, at folk skal have frihed til at spise, hvad de vil, og frihed handler i høj grad også om, at folk har muligheder i form af viden og oplysning. Samtidig står vi midt i en tid, hvor det er nødvendigt at spise grønnere af hensyn til både vores sundhed og klimaet.
- Vi ved fra undersøgelser, at færre og færre børn deltager i madlavningen derhjemme
Jacob Jensen (V), fødevareminister
Landsdækkende
- Vi ved fra undersøgelser, at færre og færre børn deltager i madlavningen derhjemme, og forhåbentlig kan det her initiativ være med til at styrke samtalen om råvarer, mad og traditioner i familierne, tilføjer ministeren.
De landsdækkende initiativer kombineres med lokale indsatser i testkommunerne Svendborg, Kolding og Slagelse, hvor op mod 10.000 børnefamilier kan få redskaber til at gøre sundere og grønnere madvalg til en naturlig del af hverdagen.