Den 5. maj 2025 er det præcis 80 år siden, at Danmark atter blev frit. Efter fem år under tysk besættelse lød der et længe ventet budskab i radioen aftenen før, den 4. maj 1945 kl. 20.36:

- I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.

Kapitulationen trådte i kraft næste morgen kl. 08.00, og danskerne strømmede ud på gader og stræder for at fejre friheden. Flag blev fundet frem fra gemmerne, børn og voksne sang og dansede, og friheden blev markeret med glædestårer og spontane folkefester.

Men de første dage som frit land var også præget af vold og uro. Rundt om i byerne opstod der skudvekslinger mellem danske modstandsfolk og tilbageværende tyske soldater samt danske nazisympatisører. Snigskytter skjulte sig i bygninger, og kugler fløj gennem luften i flere danske byer.

Om Danmarks befrielse

Dato for befrielsen: 5. maj 1945
Tysk kapitulation: Officielt meddelt den 4. maj kl. 20.36 i BBC’s danske radioudsendelse
Kapitulationen trådte i kraft: 5. maj kl. 08.00
Baggrund: Danmark blev besat af Nazi-Tyskland den 9. april 1940
Fejringen: Danskerne tændte levende lys i vinduerne – et symbol på, at mørklægningen var forbi
Uro: Flere steder i landet opstod der voldelige sammenstød mellem modstandsfolk og kollaboratører
Mindet i dag: 4. maj mindes ofte med tændte stearinlys i vinduerne som symbol på friheden

Trods de blodige konfrontationer står 5. maj stadig som en af de vigtigste datoer i nyere dansk historie – en dag, hvor friheden sejrede, men hvor prisen også var høj.

Her kan du se en række billeder fra mange egne af Danmark, som Frihedsmuseet har samlet i forbindelse med 80-årsdagen.