Gastronomien kalder: Hvem skal vinde Årets ret med gris og ost?
Smag, håndværk og råvareforståelse er i fokus, når Årets ret med gris og ost senere i år skal findes i en konkurrence, arrangeret af Landbrug & Fødevarer.

Til et awardshow senere i år hædrer Landbrug & Fødevarer retter med ost og svinekød, hvor alt er gået op i en højere enhed. Billedet her er et modelfoto, og har som sådan ikke noget med konkurrencen at gøre. Foto: Colourbox
Kender du en restaurant, der mestrer smag, håndværk og forståelse for råvaren? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025.
Konkurrencerne, som afvikles af Landbrug & Fødevarer, fejrer det kulinariske håndværk og den gastronomiske innovation, der opstår, når én råvare får lov til at spille hovedrollen.
Dansk gastronomi oplever i disse år en bemærkelsesværdig fremgang – senest ved den nordiske Michelin-uddeling 2025, hvor danske restauranter modtog hele 52 stjerner.
Niveauet øges hvert år
Den stigende interesse for lokale råvarer og høj kulinarisk kvalitet afspejler sig også i kokkekonkurrencerne, hvor både fagligt niveau og deltagerfelt løftes år for år.
- Dansk gastronomi har aldrig været mere levende end nu – og det gælder hele branchen, siger Anders Nicolajsen, chefkonsulent for gastronomi og foodservice i Landbrug & Fødevarer.
- Vi ser rekordmange Michelin-stjerner og danske topkokke, der markerer sig på internationale ranglister. Men også i det mere hverdagsnære segment er niveauet så højt, at vores nabolande virkelig spidser øre, fortsætter han.

Sidste år var det Restaurant Alouette, der løb med hæderen for Årets ret med gris. Det kastede en check på 30.000 kroner af sig. Arkivfoto: Rasmus Palsgård
- Det skyldes ikke mindst et stærkt fokus på lokale råvarer og nære producenter – noget de danske kokke mestrer som få. De skaber stor gastronomi med udgangspunkt i det, der gror og produceres omkring dem. Netop derfor er Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrencer så vigtige – her viser man virkelig, hvad man kan, når én råvare får al opmærksomheden, lyder det fra Anders Nicolajsen.
En traditionsrig hyldest til råvaren
Årets ret med gris har været afholdt siden 2011 og har gennem årene cementeret sin position som en markør for faglighed og gastronomisk præcision. I år relanceres desuden Årets ret med ost, som fik en stærk debut i 2022.
Begge konkurrencer bedømmes af en skarp fagjury bestående af stjernekokke, madanmeldere og andre eksperter. De vurderer deltagernes bidrag på baggrund af smag, teknisk udførelse, råvareforståelse og kreativitet.
Indstil en kandidat – og sæt smagen i fokus
Har du smagt en ret, hvor alt gik op i en højere enhed – og hvor gris eller ost spillede hovedrollen? Så kan du nu være med til at hylde de dygtige kokke og køkkenteams bag.
Alle kan indstille en kandidat til konkurrencerne via goderåvarer.dk.
Vinderne kåres i november 2025 ved et stort awardshow i København – en aften, der sidste år samlede store dele af den danske gastronomiske scene.