Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i spidsen, imponerede juryen med en ambitiøs og tidskrævende servering, der mildest talt fik dommerne til at måbe. Det var medvirkende til, at brasseriet mandag vandt konkurrencen om årets ret med gris. Det oplyser arrangørerne.

Vinderretten tog udgangspunkt i hovedet fra tunggris fra Troldgaarden. Det blev først modnet og derefter grillet over åben ild i fem-seks timer, inden det blev langtidsstegt natten over.

Det møre kød hvilede, blev plukket og formet til en klassisk sylte, som efterfølgende blev stegt sprødt og serveret med grisetrynekiks, fermenterede jordskokker, kålblomster og timian.

Hertil kom kål fyldt med svampe fra Dyrehaven samt en cremet sauce på dashi, fermenterede jordskokker, griseører, gran og fermenterede ramsløg. En servering, der vidnede om håndværk og tålmodighed.

Imponerede dommere

I dommerpanelet var man imponeret over den store alsidighed, der var i finalefeltet.

- Vinderretten viste, hvordan man kan tage noget så traditionelt og give det et moderne twist. I år så vi et felt, hvor mange kokke har valgt et mere enkelt og råvarefokuseret køkken med stor respekt for den gode smag – og vinderen demonstrerer netop det, fortæller Anders Nicolajsen, der er chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice i Landbrug & Fødevarer.

- Det er første gang i konkurrencens historie, vi uddeler fuldt hus i bonuspoint. Det var en ret i absolut særklasse, der løfter grisens gastronomiske potentiale til nye højder, tilføjer han.

Glade vindere

Udover titlen vandt køkkenchef Bendix Sixhøj Laursen og hans team en check på 30.000 kroner, der blev overrakt af Mette Gammicchia, der er afdelingschef for Marked, Fødevarer & Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.

- Det er superdejligt at vinde. Kæmpe forløsning. Vi har kæmpet for det i 2 år, så at få lavet noget der bare fungerede denne gang, det er fantastisk og skønt, at det kan lade sig gøre, siger Bendix Sixhøj Laursen, der er køkkenchef på Brasserie Carl.

Årets ret med gris 2025 er arrangeret af Landbrug & Fødevarer og finansieret af Norma og Frode S. Jacobsens Fond

De var nomineret

Alle fem nominerede restauranter til Årets ret med gris 2025 var:
• Brasserie Carl, Skodsborg
• Harlo & Meyer, København
• Norrlyst, København
• Fakkelgaarden, Kruså
• Tri, Vestervig

De valgte

De 6 jurymedlemmer er:
• Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder v. TV2)
• Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder v. Whiteguide, Børsen & Politiken)
• Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
• Daniel McBurnie, (kok og køkkenchef)
• Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)
• Anders Nicolajsen (chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice, Landbrug & Fødevarer)