Anderledes Økodag: Fængselskøerne ved godt, at det er lige om lidt, de skal på græs

Blandt de mange økologiske Arla-landbrug, der åbner deres gårde til Økodag den 16. april, er den lidt anderledes Arla-gård Søbysøgaard Fængsel med 120 jerseykøer.

Siden 2005 har Økodag hvert år fået omkring 100.000 danskere til at besøge økologiske Arla-gårde rundt omkring i Danmark for at opleve de forårskulrede økokøer springe ud på forårsgræsset.
 
Og i år er ingen undtagelse. Blandt de mange økologiske Arla-landbrug, der åbner deres gårde til Økodag den 16. april, er Søbysøgaard Fængsel.
 
- Køerne fornemmer helt klart, at der skal ske noget, når vi nærmer os Økodag, og det bliver varmere i vejret. De dage, hvor vi begynder at gøre ekstra rent omkring staldene, stikker de hele tiden hovederne ud. De ved godt, hvad der skal ske, og det er meget sjovt at se, siger Jørgen Rasmussen, der har været driftsleder på gården siden 1983. 
 
Søbysøgaard er et fængsel i Årslev med både en åben og en lukket afdeling, og siden 1999 er det tilhørende landbrug blevet drevet økologisk. Cirka 30 af de indsatte er beskæftiget i landbruget, der er en populær arbejdsplads.
 
Jørgen Rasmussen var med til at omlægge gården til økologi, og selvom han kun har ros og respekt til overs for de konventionelle landmænd, så kan landmanden ikke forestille sig at være andet end økolog i dag.
 
Udover at gården, der leverer mælk til Arla, drives økologisk, er der også stort fokus på klimaaftrykket og bæredygtighed. Alt lys i staldene er skiftet ud med LED-lys, al gødning går til det lokale biogasanlæg, og gården producerer hestebønner og lupiner, der laves til kraftfoder, så gården i høj grad undgår import af proteiner.
 
- Vi gør meget for at leve op til Arlas klimaambitioner, og de ansatte indsatte er begyndt at interessere sig rigtig meget for det. Så vi taler også meget om det, og vi har flere projekter i fremtiden, der skal mindske vores klimaaftryk, siger Jørgen Rasmussen. 
 

En dag for hele lokalsamfundet

Søbysøgaard har været med til Økodag i mere end 10 år, og for fængslet og Kriminalforsorgen er dagen en rigtig god måde at vise offentligheden, hvad de laver.
 
Søbysøgaard åbner kl. 10.00, hvor de normalt 6.000-8.000 gæster kan få en smagsprøve på hele lokalsamfundet. De lokale spejdere laver pandekager, de lokale skolebørn sælger kaffe og kage, og den lokale slagter sælger burgere og pølser. Og så kan man selvfølgelig også spise sig igennem Arla-smagsprøver. 
 
Derudover kan gæsterne få gratis trækture på heste, tage pedaltraktorkørekort eller lede efter slik på halmlegepladsen. Og så kan man købe forskellige ting, for eksempel fuglekasser, som de indsatte i Søbysøgaard og andre fængsler har lavet. 
 
Og når klokken slår 12, sker hoved-eventen: Køerne skal på græs. 
 
- Lidt i 12.00 stimler de mange tusind gæster sammen omkring vejen. Og så lukker vi køerne ud. De kommer altid løbende og springer op i luften. Og så sker der hvert år præcis det samme: Først løber køerne væk fra gæsterne, og så løber de tilbage for at stå og kigge på de mange mennesker, før de spreder sig ud på marken. Det er lidt sjovt, siger Jørgen Rasmussen med et smil.
 
Er man ikke færdig med Økodag-oplevelsen, når dagen er omme, kan man få et saml-selv ormebo fra Arla med hjem, så børnene kan gå hjem og lære om jordsundhed og mikroorganismernes rolle. Via en QR-kode på ormeboet får man adgang til en film med biolog og naturentusiast Anders Kofoed, der fortæller om regnormens betydning for os mennesker. 
 
Økodag er et samarbejde mellem Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier.

Læs også