Ny bog giver indblik i livet på danske godser og herregårde

En krønike i ord og billeder om hverdagen på danske godser med fokus på forvalterne og deres lige så hårdtarbejdende hustruer.

Helle Juhl (f. 1957) er forfatter, journalist og efterspurgt foredragsholder om bl.a. landbokulturen. Foto: Anders Flindt Prytz Christensen

Spidsbukser, jakke, langstøvler og sixpence. Det var uniformen for godsinspektører og herregårdsforvaltere, som engang var de »store mænd« med betydelig indflydelse på såvel den enkelte bedrift som det omgivende samfund. 

Med Javel, hr. baron! dykker Helle Juhl ned i en vigtig del af landbrugshistorien med udgangspunkt i interviews med en række nulevende landbrugsledere og deres ægtefæller og materiale fra foreningen Landbrugslederen, der blev grundlagt i 1943.

Det er historien om mænd og maskiner i en tid, hvor landbruget blev industrialiseret. Om stærke ledere, elever og læremestre og om pionerer, hvis indsats rækker langt ud over landbruget. Som fx lederen af et stort kvægbrug, der via forsøg med ægtransplantationer var med til at bane vej for de første reagensglasbørn. Men også om en sippet og dog modig forvalterfrue, der gav Lise Nørgaard inspirationen til Maude fra Matador.

Javel, hr. baron! handler om en tid med prestige i snorlige roerækker, skinnende maskinparker, høje udbytter – og servering af pandekager i lange baner. Et levende indblik i de store gårdes hverdage med hårdt arbejde, rodfæstede hierarkier og traditioner.  

Folkene bag bogen kommer blandt andet forbi Overgaard Gods ved Havndal, Hverringe Gods nord for Kerteminde, Valdbygård ved Slagelse, Gram Gods i Sønderjylland, Krenkerup Gods ved Sakskøbing på Lolland og Sanderumgaard ved Odense.

Bogen udkommer den 25. maj 2023.

Om forfatteren Helle Juhl 

Helle Juhl (f. 1957) er forfatter, journalist og efterspurgt foredragsholder om bl.a. landbokulturen. 

Helle er forfatter til flere historiske bøger om kvinde- og familieliv fx »Jutlandia - Krig, kald og kærlighed«, som beretter om de danske sygeplejersker, der ydede humanitær hjælp under Korea-krigen på hospitalsskibet Jutlandia fra 1951-53. I udgivelsen »Barndom på landet« fortalte en række danskere om deres opvækst på landet i efterkrigstidens Danmark. Senest har Helle Juhl udgivet »Skal man neje? 21 fortællinger om danskernes dronning i anledning af Dronning Margrethes 50-års regentjubilæum i 2022«.

Helle Juhl bor med sin mand på en gammel slægtsgård i Sdr. Bjert ved Kolding. 

Læs også