Historiske tagsten fra Gammel Estrup får nyt liv i Den Gamle By

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og Den Gamle By i Aarhus har indgået et samarbejde omkring de mange gamle tegl, der i øjeblikket bliver skiftet på herregården Gammel Estrup. I alt 20.000 tagsten skal udskiftes med nye håndstrøgne tegl, og den del, der stadig kan bruges, får nu nyt liv i Den Gamle By.

Den Gamle Bys håndværkere drager i midten af januar til Gammel Estrup for at besigtige og udvælge de tagsten, som kan genbruges, og det er noget, der glæder direktøren på herregården:

- Det er helt nødvendigt med en udskiftning af det gamle tag, der er tyndslidt og nogle steder også utæt. Men nogle af teglene er jo stadig fine, og vi er derfor utrolig glade for, at Den Gamle By vil aftage dem, så de kan blive genbrugt. På den måde sikrer vi både en bæredygtig proces, og at tagstenene fremover kommer til fortsat at indgå i en historisk sammenhæng, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark, der er museumsdirektør på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, i en pressemeddelelse.

For Den Gamle By er det et scoop med de historiske teglsten, forklarer bygningschef Niels Meyer:

- I Den Gamle By arbejder vi meget med genanvendelse. Vi bygger og restaurerer altid så vidt muligt med historiske teknikker og materialer, så da chancen bød sig for at aftage så mange, flotte gamle tegl, sagde vi selvfølgelig ja.

Udskiftningen af taget på Gammel Estrup er muliggjort af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Slots- og Kulturstyrelsen, Norddjurs Kommune og Inge og Asker Larsens Fond til Støtte af Almennyttige Formål.

Læs også