Projektet »Bedste økonomiske praksis« viser, at der er potentiale i at kigge på fremstillingsprisen på de økologiske malkekvægsbedrifter.
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har analyseret regnskaber fra malkekvægsbedrifter for at identificere de nøgleområder, der kan optimere indtjeningen ved økologisk mælkeproduktion. Det fremgår af en artikel, hvor de kommer ind på resultaterne fra projektet »Bedste økonomiske praksis«.
De peger på, at økologisk mælkeproduktion har oplevet en række udfordringer de seneste år, hvilket har ført til en nedgang i antallet af malkekvægsbedrifter fra mere end 400 i 2018 til 318 bedrifter i 2023.
Det seneste år har ikke været nogen undtagelse, idet der er registreret 58 færre bedrifter i 2023 sammenlignet med 2022 og et fald i antallet af årskøer på cirka 10.000.
Fremstillingspris bør have fokus
Innovationscenter for Økologisk Landbrug slår fast, at udviklingen i høj grad kan forklares med Arlas ønske om at mindske indvejningen af økologisk mælk samt faldet i mælkepris. Det viser analyser i projektet.
I 2022 sikrede mælkeprisen ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug flotte overskudsgrader på mange bedrifter.
Det gennemsnitlige overskud var 84 øre pr. kg pr. EKM, men faldet i afregningen i 2023 gav en gennemsnitsbesætning et overskud på 31 øre pr. kg pr. EKM, hvilket er mere på niveau med det gennemsnitlige overskud set over en årrække.
De forklarer, at for at optimere sin indtjening er det nødvendigt, at man kigger nærmere på sin fremstillingspris. Og da der er flere faktorer i fremstillingsprisen, som man selv har indflydelse på, er det også netop her, man bør rette sit fokus, lyder anbefalingen.
Tag fat i de største poster
Analyserne af bedriftsregnskaberne viser, at de største omkostningsposter for økologiske mælkeproducenter er foder og arbejdskraft.
Derfor konkluderer Innovationscenter for Økologisk Landbrug, at man bør forsøge at optimere netop de to omkostninger for at forbedre bundlinjen, og at der er et betydeligt potentiale for besparelser ved at optimere de to omkostningsposter og nærme sig praksis på topbedrifterne.
Analyserne viser nemlig, at der er stor variation mellem bedrifterne. De 10 bedste bedrifter i analysen havde væsentligt lavere foderomkostninger på 2,08 kroner pr. kg EKM sammenlignet med gennemsnittet på 2,28 kroner pr. kg EKM.
På samme måde var arbejdsomkostningerne lavere for topbedrifterne med 0,41 kroner pr. kg EKM sammenlignet med gennemsnittet med 0,55 kroner pr. kg EKM.
Omkostninger skal registreres
Innovationscenter for Økologisk Landbrug peger på at ved at reducere omkostningerne inden for foder- og arbejde kan man skabe et bedre økonomisk grundlag for sin bedrift.
På tærsklen til et nyt dyrkningsår opfordrer de til dem, der vil øge deres indtjening, om at være omhyggelig med registreringen af deres omkostninger.
De anbefaler, at man går igennem tre trin, hvormed man bliver klogere på sin driftsøkonomi og skaber grundlaget for højere indtjening:
Foderomkostninger
Analysér foderomkostningerne nøje. Det er vigtigt at sikre, at interne overførsler – for eksempel hvor mange foderenheder marken leverer til stalden – er præcist opgjort og registreret korrekt. Husk korrekt og reel angivelse af mængde og pris.
Arbejdsomkostninger
Optimér arbejdsomkostningerne ved at registrere tidsforbrug og maskintid så præcist som muligt. Det vil gøre det nemmere at identificere, hvor man kan spare tid og ressourcer.
Driftsgrensanalyse
En vigtig anbefaling er at få udarbejdet en driftsgrensanalyse, derfor er det afgørende, at man er nøjagtig med sin registrering af foder- og arbejdsomkostninger som beskrevet ovenfor.
Driftsgrensanalysen giver et klart billede af bedriftens økonomi, og den gør det muligt at sammenligne sin bedrift med sine kollegers. Ved at analysere resultaterne kan man identificere, hvor man tjener penge, og hvor man kan optimere yderligere.
Når man vælger, hvor man skal sætte ind, er det afgørende, at man ikke kun kigger på mælkeprisen med eventuelle tillæg, men at man også kigger på ydelsen målt i antal kg. Det er reelt bruttoudbyttet, der ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug bør være afgørende for, hvor det er nødvendigt at optimere sin bedrift.