Nyt forskningsprojekt: Effektiv proteinreduktion i mælkeproduktionen
Hvilket proteinniveau er det helt rigtige, når både miljø og produktion skal tilgodeses? Det undersøger nyt forskningsprojekt.

Reduceret proteinindhold i foderet kræver nøje overvågning for at sikre, at koens behov stadig dækkes – og at ydelsen fastholdes. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
Som mælkeproducent kan du være med til at mindske kvælstofudledningen og opfylde nye miljøkrav ved at reducere proteintildelingen i foderet. Det er netop målet med projektet Kvælstofeffektiv mælkeproduktion, der bliver ledet af Seges Innovation.
- Projektet kan ikke blot forbedre landbrugets økonomi, men også være et vigtigt skridt mod en grønnere og mere ansvarlig produktion, udtaler Henrik Kviesgaard, der er konsulent hos Seges Innovation, i nyhedsbrevet KvægNyt fra november.
Projektet tester en reduktion i proteinprocenten fra 17 procent til 16 procent over et år.
Kontinuerlig kontrol og præcision
Reduceret proteinindhold i foderet kræver nøje overvågning for at sikre, at koens behov stadig dækkes – og at ydelsen fastholdes.
Faktisk udnyttes kun omkring 30 procent af proteinindholdet i foder ved et niveau på 17 procent – der er altså et stort potentiale for forbedringer i koens fordøjelse.
Ved at finjustere fodringen kan man sikre, at en større del af proteinet bliver udnyttet effektivt. Det betyder mindre miljøbelastning – og samtidig fastholdes både produktionen og koens sundhed.
Analyse med fremtidig avl for øje
Urinprøver fra køer i projektet analyseres ved Københavns Universitet med avanceret NMR-teknologi, der viser, hvordan proteinet nedbrydes og optages.
Projektet skal nemlig ikke kun se på den enkelte landsmands arbejde med sin fodersammensætning. Målet er, at avlen skal optimeres.
- Ved at koble resultaterne fra analyserne til koens evne til proteinudnyttelse håber vi at bidrage til avlen af mere effektive og bæredygtige malkekøer, siger Henrik Kviesgaard.