Ny opgørelse over forekomst af mælkefeber: Økologiske malkekøer har færre tilfælde om sommeren
Forekomsten af mælkefeber hos økologiske malkekøer er lavest om sommeren. Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for jersey, oplyser Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
![Mælkefeber er hovedsagligt et problem hos ældre køer. I gennemsnit er det cirka ni procent af de ældre køer hos både holstein og jersey, som får mælkefeber. Arkivfoto](https://cdn.lfmedia.dk/cmscontent/media/pagecontent/xsthumb/149869.webp)
Mælkefeber er hovedsagligt et problem hos ældre køer. I gennemsnit er det cirka ni procent af de ældre køer hos både holstein og jersey, som får mælkefeber. Arkivfoto
Er man en økologisk malkeko, er risikoen for mælkefeber lavest om sommeren. Det konkluderer Innovationscenter for Økologisk Landbrug, der har lavet en opgørelse over forekomsten af mælkefeber hos økologiske malkekøer, hvor de har set på kælvninger og data indberettet til Kvægdatabasen for 2022-2023.
Specialkonsulent Irene Fisker oplyser, at hos ældre jerseykøer var det meget tydeligt, idet forekomsten af mælkefeber faldt fra cirka 16 procent om vinteren til seks procent midt på sommeren. Hos Holstein faldt den fra 10 til otte procent.
Hun nævner, at motion, sollys og mere plads måske har en positiv indflydelse på kælvning og calciumstofskiftet, men at det ikke er dokumenteret. Hun peger også på en årstidsvariation hos konventionelle køer, hvor kun en mindre del af goldkøerne kommer på græs, men at den ikke er så markant for Jersey.
Mest mælkefeber hos ældre køer
Opgørelsen viser, at førstekalvskøer sjældent har mælkefeber, og hos andenkalvskøer drejer det sig ifølge Irene Fisker også kun om få dyr – omkring en procent af kælvningerne om vinteren og færre om sommeren.
![Specialkonsulent Irene Fisker fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug fremhæver, at mælkefeber blandt andet forebygges ved at undgå højt kaliumniveau i foderet de sidste uger før kælvning – og at det derfor kan være nødvendigt at »fortynde« græs fra omdriftsarealer med andre fodermidler med lavt kaliumindhold. Arkivfoto: Line Brusgaard](https://cdn.lfmedia.dk/cmscontent/media/pagecontent/xsthumb/149871.webp)
Specialkonsulent Irene Fisker fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug fremhæver, at mælkefeber blandt andet forebygges ved at undgå højt kaliumniveau i foderet de sidste uger før kælvning – og at det derfor kan være nødvendigt at »fortynde« græs fra omdriftsarealer med andre fodermidler med lavt kaliumindhold. Arkivfoto: Line Brusgaard
Mælkefeber er derimod et problem hos ældre køer. I gennemsnit er det cirka ni procent af de ældre køer hos både holstein og jersey, som får mælkefeber.
Irene Fisker forklarer, at ældre køer har højere risiko for mælkefeber grundet en højere ydelse og sandsynligvis også, fordi deres calciumreserve i knoglerne ikke lader sig mobilisere i samme grad.
Ingen forskel på holstein og jersey på årsbasis
Jersey har haft den højeste forekomst af mælkefeber på årsbasis i tidligere undersøgelser. I denne undersøgelse er der ifølge Irene Fisker imidlertid ikke forskel på holstein og jersey, hvor den gennemsnitlige forekomst er 4,2 og 4,1 procent.
En del af forklaringen er, at de to racer ikke har samme kælvningsfordeling hen over året, lyder det.
Irene Fisker peger på, at der hos jersey er markant flere kælvninger i sommermånederne, hvor andelen af mælkefeber er lav – og at det især skyldes få store besætninger med sæsonkælvning, som har en meget lav sygdomsforekomst.
Specialkonsulenten uddyber, at hvis man, som det er gjort i tidligere opgørelser, udelader besætninger med meget få sygdomsregistreringer, lander den gennemsnitlige forekomst af mælkefeber på 4,3 og 4,6 procent for henholdsvis holstein og jersey.
Forebyg mælkefeber ved at fortynde græsset
Mælkefeber opstår, hvis koen mangler calcium. Ved igangsætning af en ny laktation er der et stort behov for calcium til mælkeproduktionen, og det skaffer koen normalt ved øget absorption fra tarmen og øget mobilisering fra knoglerne. Hvis omstillingen ikke fungerer optimalt, kan koen komme i underskud med calcium.
Irene Fisker, specialkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug forklarer, at mælkefeber blandt andet forebygges ved at undgå højt kaliumniveau i foderet de sidste uger før kælvning – og at det derfor kan være nødvendigt at »fortynde« græs fra omdriftsarealer med andre fodermidler med lavt kaliumindhold.
Hun peger også på, mælkefeber forebygges også ved god huldstyring og moderat energiniveau i goldperioden. Hvis man ønsker at øge energiniveauet markant sidst i goldperioden, anbefales det at anvende forsurende midler i foderet.