Retningslinjer for bluetongue: Økologisk status er ikke i fare
Når græsningsperioden starter, kan økologiske drøvtyggere holdes på stald i skumringen og om natten for at mindske risikoen for smitte med bluetongue, uden at det vil få betydning for dyrenes økologiske status, slår Landbrugsstyrelsen fast.

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø vurderer, at økologiske dyr kan holdes på stald i skumringen og om natten for at mindske smitterisikoen for bluetongue, uden at det vil få betydning for dyrenes økologiske status. Arkivfoto: Line Brusgaard
Når græsningsperioden starter 15. april, er udgangspunktet, at alle økologiske dyr skal have adgang til græsmarker så meget som muligt, når forholdene tillader det. Der bliver imidlertid taget højde for risikoen for smitte med bluetongue i retningslinjerne for 2025.
Det er nemlig sådan, at bluetongue overføres til drøvtyggere via mitter, som er særligt aktive i aften- og nattetimerne. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø vurderer derfor, at økologiske dyr kan holdes på stald i skumringen og om natten for at mindske smitterisikoen, uden at det vil få betydning for dyrenes økologiske status. Det oplyser Landbrugsstyrelsen på deres hjemmeside.
Husk at notere i logbogen
Landbrugsstyrelsen slår fast, at det er en betingelse, at det noteres i logbogen, at dyrene er lukket på stald som følge af Fødevarestyrelsens anbefalinger i forbindelse med udbrud af bluetongue.
Hvis ens besætning er særligt udsat, og dyrlægen vurderer, at der er behov for ekstra overvågning, kan man tage sine dyr på stald hele døgnet. Det er dog kun tilladt i en begrænset periode, og kun hvis besætningens dyrlæge har lavet en konkret vurdering af besætningen.
Man skal opbevare dokumentation for vurderingen, for eksempel i form af en handleplan, som skal kunne fremvises ved kontrol. Man skal desuden notere i sin logbog, at alle dyrene er taget på stald efter anvisning fra besætningens dyrlæge.
Vaccination mod bluetongue i økologiske besætninger
Det er tilladt at anvende vaccine i økologien, hvis betingelserne for en vaccinationsplan er opfyldt – det vil sige, at vaccinationen er anvist af en dyrlæge, at vaccinationen fremgår af medicinlogbogen, også selvom den ikke tæller med i medicinregnskabet.
Kravet om fremvisning af en vaccinationsplan anses ifølge Landbrugsstyrelsen for opfyldt, hvis der henvises til Fødevarestyrelsens anbefaling om vaccination.