Det lune og til tider lidt fugtige vejr er vi jo glade for. Det giver en fantastisk vækst derude, og årets avl står glimrende, lyder det fra kvægrådgiver, Birgitte Kjemtrup Høyer, ØkologiRådgivning Danmark i Rådgiverbloggen.

Hun gør dog opmærksom på, at fluer er også glade for denne vejrtype.

- Der er derfor et godt stykke arbejde gjort i at holde bestanden nede på stald. Mange fluer stresser både kalve og køer, og så er fluerne faktisk rigtig gode til at føre smitte rundt, påpeger kvægrådgiveren.

Kvægrådgiver Birgitte Kjemtrup Høyer, ØkologiRådgivning Danmark, gør opmærksom på, at man skal huske at have fokus på fluerne i stalden. Arkivfoto: Line Brusgaard

Kvægrådgiver Birgitte Kjemtrup Høyer, ØkologiRådgivning Danmark, gør opmærksom på, at man skal huske at have fokus på fluerne i stalden. Arkivfoto: Line Brusgaard

Alternative strømaterialer kan hjælpe

At holde antallet af fluer nede kan blandt andet gøres ved hyppig udmugning i halmboksene.

- Kan du komme omkring boksene så ofte som hver 7.-10. dag, så får du brudt fluernes cyklus, forklarer Birgitte Kjemtrup Høyer.

En anden mulighed kunne ifølge kvægrådgiveren også være at vælge et andet strømateriale. Hun fortæller, at flis er afprøvet med succes hos kalvene og i kælvningsboksen.

- Det skal dog være blødt flis, gerne fra pil, så det ikke gør dyrenes lyst til at lægge sig mindre, understreger hun.

Hun peger også på sand som en mulighed, men nok kun til kalvene – og hvis gulvet er godt drænet, så boksene ikke bliver mudret.

Fluemidler som sidste udvej

Birgitte Kjemtrup Høyer kommer med en sidste mulighed, som er behandling med fluemiddel. Midlet skal ordineres hos dyrlægen.

- Der er bare det, at de midler, der virker mod fluer, også virker mod mange andre insekter, og derfor er temmelig træls at få ud i kokasser ude i marker og enge, hvor vi jo gerne vil hæve andelen af småkravl til glæde for biodiversiteten, lyder det.

Kvæg