Varmt vejr påvirker ikke ensilageblokkes kvalitet

Italiensk undersøgelse viser, at godt komprimeret grovfoder i flere dage kan opbevares i blokke i foderkøkkenet – også i varmt vejr – uden at kvaliteten forringes.

Selv ikke efter syv dage i høj lufttemperatur blev kvaliteten af majsblokkene forringet.
Selv ikke efter syv dage i høj lufttemperatur blev kvaliteten af majsblokkene forringet.

På vegne af Lely har universitetet i Milano lavet en undersøgelse af foderkvalitet og opvarmning af blokke af majsensilage i et foderkøkken.

Undersøgelsen blev gennemført på tre gårde i Italien, der bruger Lelys Vector-fodersystem. Blokkene blev skåret fra ensilagen med en blokskærer og anbragt i foderkøkkenet. Dernæst blev tre blokke i hvert køkken forsynet med temperaturfølere. Temperatur- og fugtighedsfølere blev ligeledes installeret i og udenfor foderkøkkenerne, hvilket gav et klart billede af udendørstemperaturens indflydelse på majsblokkenes opvarmning.

For at få en videnskabelig vurdering af foderets kvalitet blev prøver fra ensilageblokkene målt af et uafhængigt laboratorium.

Efter både tre og syv dage blev nye prøver taget og kvalitetsvurderet.

Temperaturen i majsblokkene steg kun med 2 grader på tre dage, selvom udendørstemperaturen i gennemsnit lå over 30 grader. Den såkaldte Fliegs score viste ingen ændringer – selv ikke efter syv dage.

- Det betyder, at godt komprimeret og ensileret grovfoder kan opbevares i blokke i foderkøkkenet i flere dage, uden at kvaliteten forringes – selv i varmt vejr, konstaterer Lely.

cc

Læs også

Robuste sorter til kolbemajs
Fandt den bedste kalvepasser ved et tilfælde
Danish Crown Beef: Fint marked trods vinterferie
Positive resultater fra start
Vilofoss: Er mineraltildelingen til køerne optimal?
Trods 20 graders frost: Slå koldt vand i blodet omkring grovfoderet