Nyt krav til eksportcertifikat for køer og kvier

Fra nytår kræves dokumentation for ydelse, for at man kan få udstedt eksportcertifikat til køer og kvier. Det kræver blandt andet at kvien er født i en ydelseskontrolleret besætning.

For at branchen fortsat kan sikre størst mulig tillid til det danske avlsmateriale, har Landbrug & Fødevarer Kvæg besluttet, at der fremover skal være fuld dokumentation for dyrets ydelse for at få udskrevet eksportcertifikat.

Tidligere har man kunnet få udskrevet eksportcertifikat på dyr fra besætninger, som aldrig har været medlem af RYK. Den mulighed bortfalder med det nye krav. Det betyder, at hvis der er tale om en kvie, skal den være født i en ydelseskontrolleret besætning. Er der tale om en ko, skal den både være født i - og malke i en ydelseskontrolleret besætning. Sådan skriver Seges i KvægNyt.

Sikrer højt dokumentationsniveau

Ifølge formand Christian Lund er det en enig bestyrelse, der står bag kravet:

- Det er vigtigt, at vi sikrer et højt dokumentationsniveau, når vi eksporterer vores dyr. På den måde vedbliver de med at være attraktive og kan sælges til en høj pris, forklarer Christian Lund til KvægNyt.

- Med stramningen får vi ensrettet eksportcertifikaterne, så der er samme grad af dokumentation på dem alle, lyder det fra formanden.

Eksportcertifikat er ikke et EU-krav

Hvert år eksporteres over 32.000 kvier og køer fra Danmark.

I 2020 var cirka fire procent af de udstedte eksportcertifikater uden ydelsesdokumentation.

Ifølge EU-reglerne er der ikke krav om udstedelse af eksportcertifikat. Derfor vil det fortsat være muligt at eksportere dyr uden. Kunderne stiller dog oftest krav om certifikat.

Det nye krav træder i kraft 1. januar.

 

Læs også