Konsulent: Græsmarker kan give ekstra støtte

I 2023 forsvinder kvægpræmien, men det er stadig muligt at søge mere end basisstøtten. Det er dog vigtigt at have sat sig godt ind i kravene for at søge puljerne, påpeger planteavlskonsulent.

Når kvægpræmien forsvinder i 2023, vil det for de fleste mælkeproducenter betyde, at de har udsigt til at få væsentligt mindre i støtte end tidligere. Det påpegede Anders Spanggaard Christensen, planteavlskonsulent, Agri Nord på kursusdagen »Grovfoder anno 2022«.

AgriNord inviterede i december til en spændende kursusdag »Grovfoder anno 2022«. Her kom planteavlskonsulent hos AgriNord, Anders Spanggaard Christensen, blandt andet ind på den nye landbrugsreform.

- I 2023 sker der så meget inden for vores landbrugsstøtte, at det kan jeg ikke helt lade være med at komme ind på, begyndte han og fortsatte:

- Det, vi ved, er, at alt vores kvægpræmie forsvinder, og vi kommer til at skulle regne med en basispris på en betalingsrettighed på 1.900 kroner.

- Det er jo for mange af jer en noget anden støtte, end de fem procent vi har trukket fra i budgetterne her til 2022, så det er det, som bliver virkeligheden i 2023, fastslog han yderligere.

Udover basisstøtten fortalte han, at der vil komme nogle puljer – de såkaldte eco-schemes – som man kan søge ved siden af.

- Det giver mulighed for at få bare lidt tilbage af vores kvægpræmie, som vi mister, forklarede Anders Spanggaard Christensen og tilføjede:

- En af de puljer, der er helt særlige for os, er »Miljø- og klimavenligt græs«. Det vil sige, at græsmarker, der har ligget med græs i 2021 og 2022, vil i 2023 kunne få en ekstra støtte på 1.500 kroner pr. hektar.

Her er det vigtigt, at man opfylder kravene, og at det er rent græs, som er på marken.

- Men det kræver altså, at det har lagt med græs i de to år forud. Det vil i virkeligheden sige, at det vil være forholdsvis få af vores arealer, der har ligget så længe, og det er også blevet udpenslet, at grønkorn ikke tæller som en del af det, understregede Anders Spanggaard Christensen således.

Han fortalte endvidere, at der vil blive mulighed for at søge ekstra støtte på brakmarker, hvor man tager slæt, hvilket forventeligt vil give en ekstra støtte på 3.000 kroner pr. hektar.

- Men det er for mange af mælkeproducenterne knap så interessant, påpegede han og fortsatte:

- Det er desuden vigtigt at forstå, at de her puljer ikke bare lige er noget, vi kan tilpasse og få med. Meget af det bliver låst på, som eksempelvis græsset, at det skal have lagt i to år forud.

Læs også