Jerseykrydsningskvier er ikke i høj kurs

Kun 20 procent af krydsningskvier mellem Jersey og Dansk Blåkvæg afsættes til specialiserede slagtekalveproducenter. Det viser en analyse fra Seges Innovation.

- Er du jerseyproducent, tyder det på, at du bør undgå kviekrydsninger eller tænke alternativt, når de skal afsættes. Sådan lyder det fra Seges Innovation i en meddelelse på Landbrugsinfo.dk.

Fra 1. januar 2022 var det slut med at aflive raske spædkalve som en konsekvens af den frivillige aftale mellem L&F Kvæg og Dansk Jersey. Det betyder ifølge Seges med alt sandsynlighed flere kødkvægskrydsninger.

En analyse foretaget af Seges Innovation viser imidlertid, at kun 20 procent af de krydsningskvier mellem Jersey og Dansk Blåkvæg, der er på markedet i dag, ender hos specialiserede slagtekalveproducenter.

- Når vi sammenligner, hvor Jerseykødkvægskrydsninger og Holsteinkødkvægskrydsninger på over 45 dage befinder sig, ser vi en markant forskel i den andel, der er afsat til en specialiseret slagtekalvebesætning, lyder det fra specialkonsulent Kevin Byskov, Seges, der står bag analysen.

Han mener, at forskellen indikerer, at det er noget sværere at afsætte en Jersey x Dansk Blåkvæg kalv til en slagtekalveproducent, end hvis moren er en Holsteinko.

- Vi kan se, at Jerseykrydsninger oftere afsættes til producenter, der har slagtet mindre end 200 kalve i 2021. Det tyder på, at mange af dem ender hos landmænd, der ikke har slagtekalveproduktion som hovederhverv. Det kan dog ikke afvises, at nogle kalve, er omsat til en større slagtekalveproducent med flere forskellige besætningsnumre, hvor kalvene efter deres mælkefodringsperiode flyttes til det besætningsnummer, hvorfra kalvene senere slagtes, vurderer Kevin Byskov.

Læs også