Danish Crown Beef satser på 100.000 danske kalve

Dansk Kalv har i 2022 rundet 90.000 slagtekalve – men markedet er endnu ikke mættet og kalder på flere dyr. Danish Crown har derfor sat en ny, øvre grænse på 100.000 dyr i konceptet.

Danish Crown Beef har på ét år øget salget af to-hjertet kalvekød i Danmark med en tredjedel og omsætningen en femtedel.

Derfor skal den nye »øvre grænse« på 100.000 dyr ifølge Finn Klostermann, adm. direktør i Danish Crown Beef, ses som en konkret og håndgribelig vurdering af markedspotentialet for dansk kalvekød.

- Det er vores klare vurdering, at vi under Dansk Kalv-brandet uden problemer kan sælge minimum 10 procent mere, end det er tilfældet i dag. I sidste ende står konceptet stærkere med stabile andelsejere ombord – og de 10.000 flere dyr er interesserede producenters chance for at komme med i konceptet. Samtidig skaber skæringsgrænsen på 100.000 dyr en øget robusthed i Dansk Kalv, så vi fortsat kan imødekomme detailkædernes stigende efterspørgsel og sætte ekstra tryk på markedsføringen, fortæller Finn Klostermann.

Volumen stiger med en tredjedel

I en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen, udført af YouGov, svarer 4 ud af 5 danskere, at dyrevelfærd har indflydelse på deres indkøbsvaner – derfor er det heller ikke uden betydning, at kalvekød, der sælges under Dansk Kalv-brandet, siden 1. januar 2020 har haft to hjerter i det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke »Bedre Dyrevelfærd«.

Dermed lever produkterne under Dansk Kalv nemlig op til forbrugernes velfærdsforventninger – hvilket er blandt grundene til, at salget af Dansk Kalv til dagligvarebutikker og restaurationsbranchen fra 2020 til 2021 i samlet volumen voksede fra 1,7 millioner kg til 2,2 millioner kg svarende til 30 procent.

- Hjerteordningen er vel det mærke i Danmark med den største kendskabsgrad blandt forbrugerne efter Ø-mærket. Forbrugerne ved, hvad mærket står for i forhold til at sikre bedre dyrevelfærd, og det er logisk bygget op. Det gør mærket meget kommunikerbart for os som fødevareproducent, mens Fødevareministeriet står som garant for kvaliteten. Forbrugerne ved derfor, at der ikke bare er tale om et smart marketing-greb, siger Finn Klostermann.

Ser man på værdien af kødet, omsatte Danish Crown Beef i 2021 for 148,5 millioner kroner Dansk Kalv i Danmark. Det er 20 procent mere end i 2020, hvor omsætningen landede på 122 millioner kroner. Grunden til, at stigningen i procent er mindre for omsætningen end volumen skal findes i de produkter, som blev solgt under Dansk Kalv-brandet.

- Hvor vi i 2020 især solgte de dyreste udskæringer såsom mørbraden, bærer omsætningsvæksten præg af, at vi i 2021 lykkedes med at sælge en større del af de billige udskæringer under Dansk Kalv-brandet. Tidligere indgik de billige udskæringer i den konventionelle produktion, men væksten viser, at der er et marked for hjertemærkede produkter udover blot de allerdyreste udskæringer, siger Finn Klostermann.

Velfærdskalve lig kvalitet

Det er dog ikke alene den høje dyrevelfærd, som er med til at drive salget af kalvekød op. For forbrugerne er netop dansk oprindelse en vigtig motivationsfaktor. Faktisk svarer hver anden i en spørgeundersøgelse fra Landbrug & Fødevarer, at de aktivt efterspørger dansk oprindelse og kvalitet, når de køber kød.

- Ræset mod bunden rent prismæssigt har ofte været lig med udenlandsk oksekød i kølediskene. Men især under corona har danskerne i stigende grad efterspurgt danskproducerede varer, hvilket vi nu ser effekten af, siger Finn Klostermann.

Læs også