Det er nu, der skal fuld fokus på kalvene

Det er muligt at undgå, at kalvedødeligheden stiger hen over vinteren. Sådan lyder meldingen på Landbrugsinfo.

- Kan du lide at være i din kalvestald? Ser kalvene godt ud, og bliver du glad af at lade blikket glide hen over næste generation af malkekøer? Eller skynder du dig igennem, fordi kalvene fylder dig med dårlig samvittighed? Spørger Landbrugsinfo.

Hvis det sidste er tilfældet, kan det godt lade sig gøre at rette op på kalvesundheden og lige nu, er et rigtig godt tidspunkt. Men det kræver tre ting, som Seges har listet nedenfor.

1. Beslut dig for at gøre en indsats for kalvesundheden

Det er dig, der er lederen og sætter retningen. Hvis bedriftens kalve skal have et løft, skal du være fast besluttet på, at det er det, I gør. Og så skal I ikke sætte andre større initiativer i søen dette efterår.

2. Få hjælp fra din dyrlæge, rådgiver og dine medarbejdere

Du kan ikke gøre det her alene. Kræv fuldt fokus og højeste prioritering fra din dyrlæge, rådgiver og dine medarbejdere.

3. Vær villig til at gøre tingene anderledes i kalvestalden

Hvis kalvestalden skal se anderledes ud, skal du være villig til at ændre noget. Det er ikke altid sjovt og nemt at vænne sig til at gøre noget anderledes eller investere i noget nyt. Men det er sandsynligvis nødvendigt, hvis du har en ambition om, at sundheden hos kalvene skal løftes.

Hvis det er vaner, I skal ændre, så accepter, at det er svært. Find ud af, hvordan det kan lade sig gøre i hverdagen. Hvis I har brug for ekstra tid til kalvene – måske bare i en periode – skal den ekstra tid findes – af dig. Måske skal I have en skoledreng i en periode? Måske kan I gøre noget anderledes, så der bliver frigivet tid hos en medarbejder? Råder Landbrugsinfo.

Større arbejdsglæde

Indsatsen i kalvestalden og fuldt fokus på kalvene, vil ikke alene komme kalvesundheden til gode, den vil også være starten på en god cirkel med større arbejdsglæde for både en selv og de ansatte.

- Hvis der er rart at være i kalvestalden, er man mere motiveret til at sætte fokus på kalvene, skriver Landbruginfo.

 

Online kurser

Seges tilbyder en række online kurser i kalvepasning. Kurser som kan findes på Seges hjemmeside, og som henvender sig til både dig som leder og til de ansatte.

Der er fire online kurser, hvoraf tre henvender sig til medarbejderne. De handler om råmælkstildeling og mælkefodring, hygiejne i kalvestalden og spot den syge kalv. Kurset til dig som leder handler om planlægning og styring af kalvepasningen.

Alle fire kurser kan tages på enten dansk eller engelsk og er gratis.

Læs også