CO2-støvsugertræ kan sænke køers metanudledning

Fodrer man køer med blade og bark fra Paulownia-træet kan man sænke køers metanudledning med op til 14 procent, viser ny forskning.

Metanudledningen fra køer, der blev tilskudsfodret med blade og bark fra det såkaldte Paulownia-træ, faldt med mellem 11 og 14 procent. Det viser en forskningsartikel udgivet  i Journal of Animal Science and biotechnology. 

Det skriver Verdens Bedste Fødevarer. Træet, der stammer fra Østen, er et af verdens hurtigst voksende træer, og er kendt som det træ, der kan opsuge mest CO2 af alle træsorter. Men det er ikke træets eneste klimafordel.

Ifølge artiklen betød gav tilskuddet af blade og bark desuden positive effekter på mælkens næringsværdi med blandt andet øget indhold af polyumættede fedtsyrer, hvoraf nogle er essentielle for kroppen. 

- Jeg vidste godt, at Paulowniabladene bliver brugt til foder til både grise, fjerkræ og køer. De indeholder mange mineraler som calcium, fosfor, zink og jern. Og de har et proteinindhold på op mod 22 procent og kan dermed udgøre et supplement til andre proteinkilder, siger Jesper Schytte, ejer af Paulownia Danmark til Verdens Bedste Fødevarer.

Et plus 

At det samtidig kan bidrage til at sænke køers metanudledning er et plus, der lægger sig oveni den klimagevinst, træet i forvejen kan give. 

- Træet, som egentlig er en urt, er verdens hurtigst voksende, og det optager store mængder CO2 under væksten. Træet bruges allerede som tømmer eller møbeltræ i Kina, og vi får det testet på Teknologisk Institut, så vi får dokumentation for kvaliteten, siger Jesper Schytte. 

Der er stort forskningsmæssigt fokus på at sænke metanudledningen hos kvægavlere og mælkeproducenter. Således er testningen af pulveret Bovaer inde i den sidste fase hos Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab. Bovaer kan sænke malkekøers metanudledning med op til 30 procent, har forsøg vist. 

Læs også