Kontrol i malkekvægsbesætninger på vej

Fødevarestyrelsen ruller nu en kontrolkampagne ud, som sætter spot på malkekvægsbesætninger i hjerteordningen.

Fra maj måned og til oktober ruller Fødevarestyrelsens biler ud til malkekvægsbesætninger i hele landet for at kontrollere, at kravene til dyrevelfærdsmærket – også kaldet hjerteordningen - overholdes. Det skriver Seges Innovation på Landbrugsinfo.

De besætninger, som får besøg, vil være malkekvægsbesætninger, der leverer småkalve til Dansk Kalv-producenter - og besætninger, der leverer mælk med tre hjerter.

Ifølge specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Christina Nygaard, er formålet med kampagnen blandt andet at understøtte, at dyrevelfærdsmærket løfter dyrevelfærden for så mange dyr som muligt.

- Forbrugeren skal kunne stole på mærket og på, at besætningerne har bedre dyrevelfærd end kravene i den generelle lovgivning. Derfor kontrollerer vi, at kravene overholdes ude i besætningerne, forklarer hun.

I alt besøger kontrollanterne 150 af de 300 malkekvægsbesætninger, der leverer tre-hjertet mælk, og 100 af de godt 600 hjerte to-besætninger, der leverer småkalve til Dansk Kalv-producenter.

Arealkrav til dyrevelfærdsmærket

I hjerte tre-besætningerne vil kontrollanterne ifølge Christina Nygaard især have fokus på ordningens arealkrav. Det skyldes, at de besætninger primært er økologiske, og at det udvidede arealkrav i hjerteordningen ligger højere end økologikravet. Kravet lyder på, at der skal være otte kvadratmeter pr. ko til stor race og 6,6 kvadratmeter til lille race – heraf kan de to kvadratmeter være udeareal.

- Hav gerne for eksempel en staldoversigt eller plantegning klar med mål på arealet for de enkelte hold - det vil lette kontrollen, opfordrer Christina Nygaard på Landbrugsinfo.

Opstaldning to og to

Mælkeproducenter, som leverer kalve til producenter af Dansk Kalv, skal være registrerede som hjerte to-besætninger og opfylde velfærdskravene for de kalve, der sælges til slagtekalveproducenten. Det betyder, at kalvene skal opstaldes to og to, fra de er syv dage gamle.

- Ved hjerteordningens start betød dette krav en ændring i kalvenes opstaldning hos mange af producenterne, og derfor havde vi en overgangsordning. Nu gælder kravet alle kalve under dyrevelfærdsmærket, og det skal leverandørerne af småkalve være opmærksomme på. Det vil vi blandt andet kontrollere nu, fortæller Christina Nygaard.

Skriftlig afmelding ved ophør

Besætninger, der har været tilmeldt dyrevelfærdsmærket, men som er ophørt med at levere kalve til Dansk Kalv-producenter, skal huske at afmelde sig ordningen. Når Fødevarestyrelsen møder op for at gennemføre kontrol, er det er for sent at reagere, skriver Landbruginfo.

Læs også