En møgvejrsdag tog tømreren en beslutning: Nu fejrer Troels 20 år som klovbeskærer

Efter 20 år som selvstændig klovbeskærer finder Troels Neimann stadig glæde ved faget, hvor omgangen med både dyr og mennesker betyder meget.

Det var møgvejr og han var i forvejen kørt noget træt efter 15 år i tømrerfaget, da han stod der på taget af et staldbyggeri og kiggede ned.

- Jeg kendte i forvejen klovbeskæreren, der gik dernede. Så i pausen gik jeg ned og snakkede og spurgte lidt i sjov, om ikke han havde brug for en mand, fortæller Troels Neimann.

- Så ringede han sgu om aftenen og spurgte, hvornår jeg kunne starte, griner han.

Møgvejrsdagen og samtalen faldt tilbage i 2001 og blev startskuddet til, at Troels Neimann i maj i år runder 20 år som selvstændig klovbeskærer.

Efter to år i lære hos Anders Egelund, Hannerup Klovpleje, var han nemlig klar til at starte sit eget. De første mange år foregik det i tæt parløb med Anders Egelund, indtil denne gik på pension og Troels Neimann overtog forretningen.

Gør en forskel

Efter 22 år i faget er den nu 53-årige klovbeskærer ikke i tvivl om, at han valgte rigtigt, da han tog imod lærepladsen i Hannerup.

- Jeg kunne ikke forestille mig at lave andet. Jeg er selv vokset op på en gård, og jeg kan godt lide jargonen på landet, omgangen med dyr og mennesker og at komme ud nye steder fra dag til dag, fastslår han.

- Og så er det dejligt at have et job, hvor man kan gøre en forskel, tilføjer Troels Neimann, der mærker stor efterspørgsel på evnerne med klovbeskæringsboks og vinkelsliber.

Lige nu råder han over to bokse og fire mand – en med hele 18 års anciennitet i firmaet, mens de øvrige har 13, 8 og 2 – der kører ud fra Snæbum vest for Hobro og beskærer i hele Himmerland, et par steder nord for Limfjorden og lidt på Djursland. Og ordrebogen, den er godt fyldt – ikke mindst fordi han lige for tiden også dækker ind for en kollega, der har brækket sin hofte.

- Vi har travlt, og det er lige sårbart nok med kun fire mand, så vi kunne godt bruge en halv mand mere, konstaterer han.

Større og færre

Mens han lige nu føler sig en halv mand fra den ideelle bemanding, har firmaet tidligere talt seks medarbejdere og tre biler. Neimanns Klovpleje når dog rundt regnet det samme som dengang.

- Der er jo sket en stor udvikling i landbruget siden starten af 00’erne. Besætningerne er blevet større og større og færre og færre. Derfor kan vi også nu klare det samme med fire mand og to biler, som der før skulle seks mand og tre biler til. For vi skal ikke køre så meget rundt, konstaterer klovbeskæreren, der ikke har ambitioner om at føje flere biler og bokse til samlingen.

- Vi behøver ikke blive større, for så skal vi pludselig også endnu længere omkring, og det sjove ved at være klovbeskærer er nu engang at komme ud i en stald og beskære – ikke at køre rundt på landevejene, fastslår himmerlændingen, der lige har sendt dagens første gæster gennem klovbeskæringsboksen hos Gunnar Schmidt ved Vester Hornum i Vesthimmerlands Kommune. Besætningen tæller i alt 270 årskøer.

- Vi skulle gerne nå at beskære omkring 130 køer i dag, men det er svært at sige, hvor meget, vi når, før dagen er omme. Det handler heller ikke om antallet, men om den bedste mulige behandling for den enkelte ko, fortæller Troels Neimann.

Ny teknik

Selvom det ikke er antallet, der tæller, kan han godt mærke, at effektiviteten også er blevet skruet op over årene. Det er der flere årsager til:

- De nye stalde har været gode for køerne, så vi oplever slet ikke lige så mange klovproblemer, som vi gjorde for år tilbage. Samtidig er vores udstyr jo også blevet udviklet og er meget bedre, end dengang, jeg startede, siger Troels Neimann, der i årernes løb også selv er blevet opdateret.

- Det er også en af de ting, jeg godt kan lide ved faget: at man hele tiden bliver udfordret og har mulighed for at udvikle sig. Jeg fik min uddannelse i 2001 og er blevet efteruddannet flere gange siden, og man må sige, at den »White Line Atlas«-metode, vi har beskåret efter siden sidste år, er markant anderledes, end hvordan vi gjorde tidligere, fortæller han.

- Klovene ser måske ikke så pæne ud efter en »White Line Atlas«-beskæring, men jeg vil vove at påstå, at koen har det væsentligt bedre.

Over halvvejs

Selvom køerne er tilpasse med behandlingen, og Troels Neimann er tilpas med jobbet, ser klovbeskæreren dog ikke 20 år mere for sig inden pensionen.

- Lige nu er jeg rigtig glad for mit job, men selvom nyt udstyr har gjort det mere skånsomt, er det stadig et hårdt arbejde at være klovbeskærer. Jeg har stadig en god del år som klovbeskærer foran mig, men der er med garanti ikke 20, fastslår den 53-årige beskærer, der trods travlhed i firmaet også får passet jagt, sommerhus, børn og børnebørn samt frivilligt arbejde i Snæbum-Hannerup-området ind i kalenderen.

Læs også