Legat til Larson

Den tidligere fynske jerseykonsulent Peter Larson blev hædret, da Dansk Jersey afviklede årsmøde på Vestfyn.

- Du har det meste af dit liv beskæftiget dig med jerseyracen, og du har gjort et kæmpe arbejde for Dansk Jersey og jerseyavlere både i Danmark og udlandet.

Sådan lød det, da senioravlsleder Peter Larson fik overrakt det ærefulde Peter Rands legat ved Dansk Jerseys årsmøde på Comwell Hotel i Middelfart i forrige uge.

Peter Larson er især kendt i de fynske jerseykredse, hvor han som nyuddannet agronom i 1983 overtog stillingen som ledende fynsk jerseykonsulent efter legendariske Poul Erik Christiansen.

- Det var et par store støvler, du skulle udfylde. Men du blev hurtigt meget populær - ikke mindst blandt konerne omkring på øen, lød det spøgefuldt fra Dansk Jerseys formand, Bent Olesen fra Brønderslev.

- Siden hen blev du avlsleder for Dansk Jersey. Jeg sad selv i bestyrelsen på det tidspunkt, og du var stærkt medvirkende til det fantastiske gode samarbejde. Du er respekteret for din faglige viden, men ikke mindst for din måde at være på. Det mærker man tydeligt, når man har været med dig på tur rundt om i verden.

Peter Larson var ungkarlen Peter Rand i Brørup behjælpelig, da han for en del år siden solgte sin besætning på auktion. Derfor var formanden helt sikker på, at det er helt i hans ånd, at netop Peter Larson var valgt som legatets modtager i 2023.

Verdensrekord i protein

Ved selve årsmødet kunne Bent Olesen i sin beretning fremhæve flere succeser for jerseyracen på det seneste.

Således nåede proteinprocenten op på 4,35 procent for samtlige danske jerseykøer ved ydelseskontrollen i maj 2023. Det er ny verdensrekord.

Han kunne også glæde sig over fremgang i antal jerseykøer i de danske stalde. I de seneste 12 måneder er der kommet 1.870 flere jerseykøer til, og dermed udgør racens andel nu 14,3 procent af alle landets malkekøer.

- Det er imod trenden i dansk mælkeproduktion, men vores historie er nok, at man ser vores race som en god løsning, lød det fra Bent Olesen.

Han nævnte i den sammenhæng, at en mindre ko spiller godt sammen med de nye regler i Lov om hold af kvæg og kravene om jordtilliggende.

Bedriftsbesøg

Samtidig med det faglige årsmøde på Hotel Comwell i Middelfart var der ledsagerarrangement, hvor Simone Villumsen, uddannet landmand og siden sexolog, gav inspiration og gode råd til kærligheden på landet, ikke mindst når den er udfordret.

Efterfølgende tog de 200 årsmødedeltagere på bedriftsbesøg på Gelstedgaard i Gelsted, hvor Heidi og Jakob Bonne Eriksen har 400 jerseykøer i stalden. For et år siden blev stalden udvidet med endnu et afsnit, og en ny ungdyrstald er på vej næste år.

Ikke mindre end 50 firmaer var mødt op på gårdspladsen med informationsstande, hvor de mange jerseyfolk havde mulighed for møde deres leverandører.

Læs også