bannerPos

De første køer kommer nu på græs

Inden længe lukkes de første køer på græs. I år oplever flere en stor græsmængde og samtidig marker, som måske endnu ikke kan bære. Arkivfoto
04-04-2020 10:18

Selvom kalenderen først lige er rykket frem til april, er de første besætninger så småt ved at gøre klar til at lukke køerne på græs. Vinteren har været mild, hvilket mange stedet har givet et stort græslag. Udfordringen bliver nu at få græsset i bund, så snart markerne kan bære.

Det bliver en hårfin balance at vurdere, hvornår køerne skal lukkes på græs. Mange steder er græslaget allerede langt, og kigger man alene på det, kan køerne sagtens komme ud.

Dog skal man have med i sine overvejelser, at den megen nedbør i efteråret og vinteren stadig gør, at mange marker endnu ikke kan bære. Derfor tror Hans Lund, kvægrådgiver ved ØkologiRådgivning Danmark, at man i år vil se en meget atypist start på afgræsningssæsonen.

- Køerne skal ikke på græs, før markerne kan bære. Derfor bliver der et meget stort foderskifte fra ensilagefodring til afgræsning. Der vil på mange marker stå et stort græstilbud, når køerne kommer på græs. Men stadig er det vigtigt, at græsset bliver græsset godt i bund fra start, opfordrer han til digitalmediet Økologisk, som er en del af Økologisk landsforening.

Bides græsset ikke i bund fra start risikerer man en tidlig stængelvækst, med en eventuel tidlig afpudsning til følge.

Forberedelser

Hans Lund opfordrer til, at man gør sine græsmarker klar allerede nu, så udbindingen ikke forsinkes unødigt. Han opfordrer også til at overveje sine muligheder med afgræsning af høje og lave marker.

- Foderbordet må gerne være tomt, før køerne kommer på græs. Specielt når køerne skal optage meget græs. Og malk gerne køerne ud, så deres appetit lige efter malkning udnyttes til stor græsoptagelse. På foderbordet må der gerne være stråfoder og husk god vandforsyning, lyder det.

Kvægrådgiveren opfordrer robotbesætninger til at komme tidligt i gang med tilvænning til afgræsning. Specielt de køer, der ikke tidligere har afgræsset sammen med robotmalkning.

Vitaminer og mineraler

Vitamin- og mineraltildelingen skal tilpasses afgræsning. IIfølge rådgiveren er behovet for vitaminer i mineralblandingen reduceret, fordi det friske græs har et højt indhold af vitaminer og en høj biologisk værdi.

- Med hensyn til mineraler er det specielt magnesium, der kan blive en udfordring. Ikke mindst ved høje kalital skal der ændres til en mineralblanding med højt magnesium. Brug derfor Type – U eller tildele 60 gram Magnesiumoxyd med en høj opløselighed. Det er nok at øge magnesium nogle få dage før udbinding. Der kan ikke deponeres ret meget magnesium, fortæller Hans Lund til Økologisk.

teba

Ny måde at rapportere udtagning af prøver på

Svineproducenter og dyrlæger får nyt værktøj til at rapportere, når der udtages PRRS-prøver til viruspåvisning.

Byg en ekstra klimastald

Det er en god idé at have en nødplan i skuffen, hvis den afrikanske svinepest melder sin ankomst i Danmark eller Tyskland. Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder rådet.

Samsø-landmænd vil stadig ikke kompensere for ikke-eksisterende udledning

Modsat meldinger i januar, så har regeringen ikke nedsat efterafgrødekrav på Samsø, som stadigvæk står til at kompensere for udledning fra produktion af fisk, som ikke finder sted. Samsø-landmænd kræver nu at blive fritaget for obligatoriske krav.

Vælg de rigtige aktier i en usikker fremtid

Det er ret så imponerende at kigge på graferne for de store aktie-index. Siden marts måned har vi oplevet et aktiemarked, der har revancheret nu mere end 60 procent af det, der blev tabt under coronakrisens begyndelse. Men investorerne er stadig usikre på fremtiden, og det er stadig farligt at ligge alt for disponeret i de cykliske aktier. Dog er der brancher og dermed aktier, der kan gøre det godt i den usikre fremtid, vi går i møde.

Det er nu, der skal ryddes op i roerne

Mange har allerede sprøjtet færdig i sukkerroerne, ellers er det i følge planteavlskonsulent nu, der skal sættes ind for de høje arter.

Med rådgiveren i marken

Jens Jakob Jensen fra HN Agro Consult gav tirsdag en status på de forskellige afgrøder.
Side 1 af 1848 (36960 artikler)Prev1234567184618471848Next