bannerPos

Der er en merindtjening i sigte ved at udskifte den gamle malkerobot

Måske er det nu, den gamle malkerobot skal sendes på pension og en ny sættes ind i kostalden. Spørger man Søren Hansen, som er driftsøkonom ved Sagro, er en besparelse eller merindtjening på 140.000 kroner pr. robot ikke urealistisk. Arkivfoto: Lely Center Herrup
04-08-2020 11:05

Driftsøkonom Søren Hansen fra Sagro, oplever lige nu mange malkerobotter, som står til udskiftning på grund af deres alder. Her er det ikke urealistisk at opnå en besparelse eller merindtjening på 140.000 kroner pr. år ved at udskifte den gamle med en ny, mener han.

Spørger man Søren Hansen, som er driftsøkonom i Sagro, er det måske nu man bør overveje om malkerobotterne trænger til en udskiftning – i hvert fald hvis man er en af dem, som var med fra start og har robotter fra slutningen af 90´erne stående i stalden.

- Trods en masse opdateringer står mange af de første malkerobotter til udskiftning i disse år, siger han.

Selvom nye robotter er en stor investering, vil man også opleve en besparelse eller merindtjening ved at få langt nyere robotter og dermed nyere teknologi ind i stalden.

140.000 i merindtjening

Søren Hansen mener ikke, at det er urealistisk at opnå en besparelse eller merindtjening på 140.000 kroner om året ved at udskifte sin gamle malkerobot.

Der vil være en besparelse på servicekontrakten, et mindre forbrug af vand og el, et øget mælkekvalitetstillæg og flere malkninger og dermed en højere ydelse, hvis bare Søren Hansen skal nævne noget af det, der bærer økonomien ved en udskiftning. Herudover vil der måske også være en besparelse på lønudgifterne på grund af færre alarmer, oplyser han.

- Man skal selvfølgelig være forsigtig med at generalisere, hvor stor merindtjeningen er, da det vil bero på konkrete vurderinger på den enkelte ejendom, men besparelse/merindtjening på 140.000 kroner pr. robot er ikke urealistisk, fortæller Søren Hansen.

Finansieringsomkostninger

Besparelsen eller merindtjeningen på 140.000 kroner skal ses sammen med finansieringsomkostningerne, som skal trækkes fra.

I dag sker finansieringen via leasing eller købekontrakt. Løbetiden er typisk 8-10 år, og renten omkring 3 procent p.a. Ydelsen vil være cirka 94.000 kroner pr. år.

- Det vil sige, at der bliver et likviditetsoverskud på cirka 46.000 kroner om året pr. robot, forklarer Søren Hansen.

Driftsøkonomen uddyber, at man også skal huske, at man ved en ny malkerobot får bedre software til håndtering af ydelsesdata, mere skånsom malkning og måske et generelt bedre arbejdsmiljø på grund af færre alarmer.

Søren Hansen fortæller at en ny malkerobot i dag koster omkring 800.000 kroner pr. stk. inklusiv 1 års servicekontrakt.

teba

- Man skal selvfølgelig være forsigtig med at generalisere, hvor stor merindtjeningen er, da det vil bero på konkrete vurderinger på den enkelte ejendom, men besparelse/merindtjening på 140.000 kroner pr. robot er ikke urealistisk.

Søren Hansen, driftsøkonom ved Sagro

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next