bannerPos

Foderroe-inspiration: Stort udbytte af foderroer på trods af tørken

Køer er vilde med roer – men kan roer kombineres med en optimal produktion? Ja, mener Ole Hansen, der mærker en stigende interesse fra kolleger. Foto: Sagro

Alexander Dornwirth

Videojournalist
11-01-2019 10:10
Sagro inviterer til inspirationsmøde hos mælkeproducent Ole Hansen ved Næsbjerg. Han har haft stor succes med udbyttet af foderroer trods tørken.

Sagro har fået flere henvendelser fra kvæglandmænd, som gerne vil kende mulighederne og udfordringerne ved foderroer.

- Et udbytte på 20.000 FEN i roeknolde pr. hektar er slet ikke umuligt, konstaterer kvægrådgiver Niels Justesen ved Sagro. 

Blandt udfordringerne er tidsforbruget ved håndtering, og om det kan lykkes at anvende foderroerne i månederne fra maj til september.

Ole Hansen ved Næsbjerg dyrker 10,5 hektar med roer, og i år kom udbyttet trods tørken op på 19.800 FEN pr. hektar.

Han har siden 2011 haft roer i foderplanen, og når de 175 køer i sensommeren får de nye roer serveret, bliver den normale fedtprocent på 4,5-4,7 hævet med yderligere 0,2-0,4 procent, og det ses på afregningen. 

Hør nærmere om mulighederne

I den forbindelse inviterer Sagro Kvæg og Sagro Planter nu til, at interesserede kan komme på besøg hos Ole Hansen for at høre nærmere om mulighederne og udfordringerne ved foderroer.

I forbindelse med arrangementet udbydes en til to erfagrupper for kvægbrugere, der vil vide mere om mulighederne med roer.

Ole Hansen har forstået at gøre roerne til et aktiv på sin bedrift. Han har selv alt grej. En seks-rækket frilægger kapper toppen af roerne og tager dem forsigtigt op og lægger dem i en streng. Her får de lov at tørre en times tid, inden de samles op af en ældre Thyregod-optager.

Roerne opbevares i en traditionel roekule, og hen over vinteren raspes roerne, inden de kommes i foderblanderen. Hver ko får mindst 2,5 kg ts/ko pr. dag i friske, skårne roer.   

Samensilerer roer og roepiller

I år vil Ole Hansen desuden forsøge at samensilere roerne med 10-15 procent roepiller, så han kan fodre med roer hen over sommeren.
Andre kvægbrugere samensilerer roer med majsensilage eller halm, og atter andre bruger foderblanderen til at raspe roerne i umiddelbart før opfodring. 

- Kan vi bruge fem til seks kg tørstof/ko pr. dag, og er der penge i det? Det vil vi gerne blive klogere på, siger Niels Justesen.

Han er stødt på flere kvægbrugere, der overvejer roer, men arrangementet er også for kvægbrugere, der allerede bruger roer, men som er interesserede i, om roerne kan dyrkes og håndteres bedre og billigere. 

Hvornår, hvorhenne og hvor meget?

Arrangementet foregår onsdag den 30. januar klokken 10.30-13.00 hos Ole Hansen, Varde Landevej 62, Næsbjerg ved Varde

Efter bedriftsbesøget hos Ole Hansen er der frokost på Næsbjerghus. Derefter fortæller Allan Kamp fra Vestjyllands Andel aktuelt nyt om sorter, og planterådgiver Thomas Harbo fra Sagro er klar til at svare på spørgsmål om dyrkning af roer

Vestjyllands Andel er vært ved frokosten

Det er gratis at deltage, men det kræver forhåndstilmelding

Ole Hansen har 175 årskøer af blandet besætning, og der produceres 10.800 kg EKM-mælk/ko

 

Vil have fat i de små landbrug

Alt for mange mindre landbrug er ikke medlemmer af familielandbrug- eller landboforening, mener NF Plus-formand Kurt Jørgensen. Det skal der laves om på.

Økonomimøde: - Gør det bedre, og jagt spild

Under onsdagens økonomimøde for mælkeproducenter blev kvægnøgleresultaterne for 2018 gennemgået. Kvægbrugskonsulenterne opfordrede til, at man går på spildjagt.

Usikkert med målinger i februar

Hos Yara Danmark er kvælstofprognosens lavere tilførsel af kvælstof forventet. Men usikkerheden fra målinger foretaget først i februar til korrekt niveau senere i sæson er stor og appellerer, ifølge chefagronomen, til brug af N-tester.

Bekæmp ukrudt så snart det er muligt

Det lune vejr har allerede sat gang i væksten i afgrøderne og dermed også ukrudtet. Vær klar til bekæmpelse af græsukrudt, når muligheden igen byder sig.

Kvælstofbehov reduceret med 10.000 tons

Kvælstofprognosen for 2019 er offentliggjort og viser, at der i dele af landet er et mindre behov for tilførsel af kvælstof, end kvælstofnormerne foreskriver.

Politi advarer om gps-tyverier fra landbrugsmaskiner

Politiet i Midt- og Vestjylland opfordrer landmænd og maskinstationer til at sikre gps-udstyr. Den seneste måned har man fået flere anmeldelser om tyveri.

Kolbøtter på svinemarkederne

Efter lang tids dødvande er det forventede opsving kommet i gang på svinenoteringerne i ind- og udland. Noteringen i Danmark stiger mandag med 20 øre for konventionelt svinekød, mens noteringen i Tyskland denne uge steg med over 50 øre.

Undgå ECA-vand til rengøring

ECA-vand indeholder ingen vaskeaktive stoffer og bør derfor ikke bruges til rengøring af malkeanlæg eller -tank, lyder det fra Seges.

Miljøministeren klæber til taburetten med valgflæsk

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skyder forbi, når han udelukkende giver landbruget skylden for Tolylfluanid og Dichlofluanid i drikkevandet, mener bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1492 (29823 artikler)Prev1234567149014911492Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer