bannerPos

Gå ikke på kompromis med genetikken med pollede tyre

- Rent økonomisk kan det altså ikke betale sig at gå synderligt på kompromis med det avlsmæssige niveau, når man vælger insemineringstyre – uanset om de er pollede eller ej, lyder det fra Seges. Arkivfoto
12-11-2019 12:50
Brug kun pollede tyre, hvis de har samme NTM som de tyre, du alternativt ville have valgt, lyder det fra Seges.

Mens man blandt andet i Tyskland har haft stort fokus på brug af pollede gener og avl væk fra køer med hornanlæg, er det i Danmark kun omkring 10 procent af de anvendte tyre, der bærer genet for polledhed, skriver Seges.

Da der umiddelbart ikke er noget, der tyder på, at der kommer lovgivning, der forbyder afhorning, råder Seges da også de danske mælkeproducenter til fremover at vælge NTM over polledhed.

Medregnet arbejdstid koster det ifølge Seges omkring 50 kroner at afhorne en kalv, hertil skal der tillægges en lidt ringere tilvækst i de efterfølgende uger. Vælger man i stedet at give køb på NTM-scoren for at få en polled tyr, koster et fald på én NTM-enhed omkring 70 kroner pr. ko i en gennemsnitslaktation.

- Rent økonomisk kan det altså ikke betale sig at gå synderligt på kompromis med det avlsmæssige niveau, når man vælger insemineringstyre – uanset om de er pollede eller ej. Hvis man vælger blandt tyre med nogenlunde samme NTM, vil det omvendt give god mening at vælge dem, der giver pollede kalve, lyder det.

- Ud over det økonomiske kan der selvfølgelig være andre grunde til at vælge pollede tyre. Man skal dog være klar over konsekvenserne. I USA har de også undersøgt, om de skal satse 100 procent på pollede tyre og fandt, at omkostningen var for stor i form af mindre genetisk fremgang og større indavl.

 

Samme avlsmæssige niveau

Der findes sæd efter en lang række pollede tyre, især for RDM og Holstein. Det avlsmæssige niveau er omtrent det samme for tyre, som bærer polled arveanlæg i enkelt dosis (heterozygote) i forhold til racernes bedste tyre.

Men for tyre, som bærer dobbelt dosis (homozygote), ligger det avlsmæssige niveau væsentligt lavere. Yderligere er de pollede tyre som oftest forholdsvist nært beslægtede, hvilket kan føre til problemer med indavl, hvis de anvendes for intensivt.

 

Brug pollede tyre strategisk

Derfor råder Seges til, at man vælger de pollede tyre med et højt NTM og bruger dem strategisk for at få flest mulige kalve uden horn.

Da det pollede gen er dominant nedarvet, er det relativt nemt at få de pollede gener udbredt i besætningen. Dyr, som bærer det pollede gen i enkelt eller dobbelt dosis, vil aldrig have hornanlæg. Ved at bruge en tyr med det pollede gen i enkelt dosis på en ko, som ikke bærer pollede gener, er der 50 procents chance for en polled kalv. Hvis en tyr med dobbelt dosis bruges, vil alle kalvene blive pollede.

Ved at bruge de bedste pollede tyre på køer med hornanlæg, vil andelen af pollede dyr i besætningen stige uden at gå på kompromis med det avlsmæssige niveau. Er koen bærer af det pollede gen, er det ikke nødvendigt at bruge en polled tyr, da 50 procent af hendes kalve vil blive pollede.

cc

Højesteret gav skatteyder mulighed for at vælge om i selvangivelsen

Hvis en skatteyder havde været klar over, at skattemyn­dig­hederne ikke ville godkende tab på blandt andet aktier som fradragsberettiget, ville han have selvangivet sine lån anderledes. Derfor havde han krav på omvalg, fastslår Højesteret i en dom.

Kan traktorerne klare det finske klima, kan de klare sig under alle forhold

Valtras testfolk kører de nye traktorer 800 km nordpå til det barske Lapland. Og i fabrikkens testcenter fryses de ned til minus 40 grader.

19 danske landmænd besøger finske Valtra i denne uge

Selv om der i dag sælges en del færre traktorer i Danmark end for få år siden, sælges der nu flere hestekræfter. En gruppe danske landmænd så i onsdags på produktionen af moderne traktorer, der er skræddersyede efter individuelle ønsker.

Ny udbyder af autovacciner

I september 2019 blev det meldt ud, at DTU Veterinærinstituttet ikke længere kunne modtage ordrer på autovacciner efter den 11. oktober 2019. Nu er en ny udbyder fundet.

Plads til mere lysin og protein i foderblandinger

Foderet er blevet billigt i forhold til den rekordhøje notering, og derfor er der penge i at skrue op for minimumsindholdet af næringsstoffer i blandingerne.

Tre måder hvor landbruget kan vinde klimakampen

Metan-emhætte, planteforædling og grønne fly er altsammen områder, hvor danske landmænd kan ende med at spille en kæmpe rolle, mener Asger Christensen.

Olieprisen er blevet for lav for OPEC-landene

OPEC-landene vil kæmpe med næb og klør for at få olieprisen over 60 dollar. Rusland vil også gerne hjælpe til med at gøre olieproduktion økonomisk fordelagtigt igen.
Side 1 af 1756 (35117 artikler)Prev1234567175417551756Next