bannerPos

Gå ikke på kompromis med genetikken med pollede tyre

- Rent økonomisk kan det altså ikke betale sig at gå synderligt på kompromis med det avlsmæssige niveau, når man vælger insemineringstyre – uanset om de er pollede eller ej, lyder det fra Seges. Arkivfoto
12-11-2019 12:50
Brug kun pollede tyre, hvis de har samme NTM som de tyre, du alternativt ville have valgt, lyder det fra Seges.

Mens man blandt andet i Tyskland har haft stort fokus på brug af pollede gener og avl væk fra køer med hornanlæg, er det i Danmark kun omkring 10 procent af de anvendte tyre, der bærer genet for polledhed, skriver Seges.

Da der umiddelbart ikke er noget, der tyder på, at der kommer lovgivning, der forbyder afhorning, råder Seges da også de danske mælkeproducenter til fremover at vælge NTM over polledhed.

Medregnet arbejdstid koster det ifølge Seges omkring 50 kroner at afhorne en kalv, hertil skal der tillægges en lidt ringere tilvækst i de efterfølgende uger. Vælger man i stedet at give køb på NTM-scoren for at få en polled tyr, koster et fald på én NTM-enhed omkring 70 kroner pr. ko i en gennemsnitslaktation.

- Rent økonomisk kan det altså ikke betale sig at gå synderligt på kompromis med det avlsmæssige niveau, når man vælger insemineringstyre – uanset om de er pollede eller ej. Hvis man vælger blandt tyre med nogenlunde samme NTM, vil det omvendt give god mening at vælge dem, der giver pollede kalve, lyder det.

- Ud over det økonomiske kan der selvfølgelig være andre grunde til at vælge pollede tyre. Man skal dog være klar over konsekvenserne. I USA har de også undersøgt, om de skal satse 100 procent på pollede tyre og fandt, at omkostningen var for stor i form af mindre genetisk fremgang og større indavl.

 

Samme avlsmæssige niveau

Der findes sæd efter en lang række pollede tyre, især for RDM og Holstein. Det avlsmæssige niveau er omtrent det samme for tyre, som bærer polled arveanlæg i enkelt dosis (heterozygote) i forhold til racernes bedste tyre.

Men for tyre, som bærer dobbelt dosis (homozygote), ligger det avlsmæssige niveau væsentligt lavere. Yderligere er de pollede tyre som oftest forholdsvist nært beslægtede, hvilket kan føre til problemer med indavl, hvis de anvendes for intensivt.

 

Brug pollede tyre strategisk

Derfor råder Seges til, at man vælger de pollede tyre med et højt NTM og bruger dem strategisk for at få flest mulige kalve uden horn.

Da det pollede gen er dominant nedarvet, er det relativt nemt at få de pollede gener udbredt i besætningen. Dyr, som bærer det pollede gen i enkelt eller dobbelt dosis, vil aldrig have hornanlæg. Ved at bruge en tyr med det pollede gen i enkelt dosis på en ko, som ikke bærer pollede gener, er der 50 procents chance for en polled kalv. Hvis en tyr med dobbelt dosis bruges, vil alle kalvene blive pollede.

Ved at bruge de bedste pollede tyre på køer med hornanlæg, vil andelen af pollede dyr i besætningen stige uden at gå på kompromis med det avlsmæssige niveau. Er koen bærer af det pollede gen, er det ikke nødvendigt at bruge en polled tyr, da 50 procent af hendes kalve vil blive pollede.

cc

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.

Skån klima og natur for politisk aktivisme

Skån klima og natur for politisk aktivisme
Side 1 af 1723 (34459 artikler)Prev1234567172117221723Next