bannerPos

Gå ikke på kompromis med genetikken med pollede tyre

- Rent økonomisk kan det altså ikke betale sig at gå synderligt på kompromis med det avlsmæssige niveau, når man vælger insemineringstyre – uanset om de er pollede eller ej, lyder det fra Seges. Arkivfoto
12-11-2019 12:50

Brug kun pollede tyre, hvis de har samme NTM som de tyre, du alternativt ville have valgt, lyder det fra Seges.

Mens man blandt andet i Tyskland har haft stort fokus på brug af pollede gener og avl væk fra køer med hornanlæg, er det i Danmark kun omkring 10 procent af de anvendte tyre, der bærer genet for polledhed, skriver Seges.

Da der umiddelbart ikke er noget, der tyder på, at der kommer lovgivning, der forbyder afhorning, råder Seges da også de danske mælkeproducenter til fremover at vælge NTM over polledhed.

Medregnet arbejdstid koster det ifølge Seges omkring 50 kroner at afhorne en kalv, hertil skal der tillægges en lidt ringere tilvækst i de efterfølgende uger. Vælger man i stedet at give køb på NTM-scoren for at få en polled tyr, koster et fald på én NTM-enhed omkring 70 kroner pr. ko i en gennemsnitslaktation.

- Rent økonomisk kan det altså ikke betale sig at gå synderligt på kompromis med det avlsmæssige niveau, når man vælger insemineringstyre – uanset om de er pollede eller ej. Hvis man vælger blandt tyre med nogenlunde samme NTM, vil det omvendt give god mening at vælge dem, der giver pollede kalve, lyder det.

- Ud over det økonomiske kan der selvfølgelig være andre grunde til at vælge pollede tyre. Man skal dog være klar over konsekvenserne. I USA har de også undersøgt, om de skal satse 100 procent på pollede tyre og fandt, at omkostningen var for stor i form af mindre genetisk fremgang og større indavl.

 

Samme avlsmæssige niveau

Der findes sæd efter en lang række pollede tyre, især for RDM og Holstein. Det avlsmæssige niveau er omtrent det samme for tyre, som bærer polled arveanlæg i enkelt dosis (heterozygote) i forhold til racernes bedste tyre.

Men for tyre, som bærer dobbelt dosis (homozygote), ligger det avlsmæssige niveau væsentligt lavere. Yderligere er de pollede tyre som oftest forholdsvist nært beslægtede, hvilket kan føre til problemer med indavl, hvis de anvendes for intensivt.

 

Brug pollede tyre strategisk

Derfor råder Seges til, at man vælger de pollede tyre med et højt NTM og bruger dem strategisk for at få flest mulige kalve uden horn.

Da det pollede gen er dominant nedarvet, er det relativt nemt at få de pollede gener udbredt i besætningen. Dyr, som bærer det pollede gen i enkelt eller dobbelt dosis, vil aldrig have hornanlæg. Ved at bruge en tyr med det pollede gen i enkelt dosis på en ko, som ikke bærer pollede gener, er der 50 procents chance for en polled kalv. Hvis en tyr med dobbelt dosis bruges, vil alle kalvene blive pollede.

Ved at bruge de bedste pollede tyre på køer med hornanlæg, vil andelen af pollede dyr i besætningen stige uden at gå på kompromis med det avlsmæssige niveau. Er koen bærer af det pollede gen, er det ikke nødvendigt at bruge en polled tyr, da 50 procent af hendes kalve vil blive pollede.

cc

Stabile tendenser på svinemarkeder

Efter den uro, som fundet af afrikansk svinepest i Tyskland for et par uger siden skabte, ser det europæiske svinemarked ud til at have fundet fodfæste igen.

Klovkursus på levende ben

BoviCura tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere, hvor der arbejdes med døde ben, og et for øvede, hvor man arbejder med levende ben.

Stære giver landmand store problemer

Det er svært at holde stære ude af kvægstalden. Det har landmand Michael Bossen Linnet fra Højer måttet konstatere.

Ekspanderer på biogasmarkedet: DBC Invest køber 'større' ejerandel i Outrup Biogas

DBC Invest foretager en tocifret millioninvestering i Outrup Biogas, hvilket dermed bliver selskabets fjerde investering i danske biogasanlæg.

Økologer går i samarbejde med vegetarer om nyt videnscenter

Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening etablerer pr. 1. oktober 2020 et nyt videnscenter: Plantebaseret Videnscenter. Det skal sætte turbo under den grønne omstilling på middagsbordet, lyder det.
Side 1 af 1932 (38626 artikler)Prev1234567193019311932Next