Glade goldkøer kræver mere end fasefodring og forsuring
Når goldkoen går over til fasefodring og forsuring i ugerne før kælvning, glider goldperioden lettere, men kun hvis rette management også er på plads.

Mange besætninger forsøger at gøre overgangen fra malkeko til goldko lettere med fasefodring og forsuring ugerne inden kælvning. Det kræver dog stadig en masse management at få koen gnidningsfrit igennem forløbet, skriver LMO. Fotos: Ditte Birkebæk Jensen
En optimal goldningsperiode uden gnidninger kan for de fleste mælkeproducenter være lidt af en gordisk knude med højere og højere ydelser på staldgangene. Hvem kender ikke til bøvl efter kælvning med mælkefeber og efterfølgende problemer med nedsat foderoptagelse, tilbageholdt efterbyrd, ketose, løbedrejning og det der er værre? Sådan spørger LMO Kvæg i sit nyhedsbrev.
Og spørgsmålet er ganske relevant, for de syge dyr er desværre kun toppen af isbjerget, fordi kliniske tilfælde dækker over flere subkliniske tilfælde, og samlet set giver en lavere mælkeproduktion og flere omkostninger til arbejde, dyrlæge og medicin. En beregning i Simherd med udgangspunkt i en gennemsnitsbesætning i forhold til ydelse og sundhed viser, at der er et potentiale på godt 800 kroner pr. årsko ved at fjerne de kliniske tilfælde.
Derfor forsøger en del danske besætninger – efter råd fra både Seges og forskning i goldning – sig med en kombination af fasefodring og forsuring de sidste uger op til kælvning. Og umiddelbart virker resultaterne lovende, til gengæld giver metoden nye udfordringer for praktikken omkring fodring og management.
Energibehovet ændrer sig
Grundlæggende vil enhver landmand gerne sikre, at hans køer har adgang til ædelystfoder, der dækker deres behov. Der er bare det med goldkøer, at deres behov ændrer sig dramatisk gennem goldperioden fra et vedligeholdelsesbehov i far-off-perioden til vedligehold og foster i close-up perioden. Derudover påvirker sammensætningen af næringsstoffer koens stofskifte og kan dermed modarbejde eller understøtte overgangen til laktation, hvor behovet igen ændres dramatisk med produktionen af 50-70 kg mælk pr. dag.
Far-off-rationen er græsbaseret (græs med lav fordøjelighed) og fortyndet med halm, så foderoptagelsen passer med koens vedligeholdelsesbehov (cirka 62 MJ pr. dag). Græsset dækker som regel AAT-forsyningen, men kan eventuelt suppleres med lidt sojaskrå, og der anvendes en almindelige typemineral til at dække mineral/vitamin behovet, skriver LMO Kvæg.
Close-up rationen klargør koen
Close-up rationen har til formål at klargøre koens stofskifte til overgangen til laktation og sikre en god foderoptagelse op til og efter kælvning. Rationen er majsbaseret, og proteinforsyningen sikres via rapskager. Energiniveauet ligger på cirka 85 MJ pr. dag og reguleres med mængden af halm, der tilsættes.
AAT-forsyningen bør være på cirka 1100-1200 gram pr. dag, råder LMO. Mineral og vitaminforsyningen er et særligt fokus, der skal understøtte koens calciumstofskifte og gøre den klar til det store træk, der er på calcium til mælkeproduktion.
Mineral- og vitaminforsyningen i close-up-perioden skal sikre forsyningen med mikromineraler og vitaminer og derudover gennem en lav CAB-værdi (-35 til-100 meq pr. kg ts) en forsuring af koen. Forsuringen understøtter den naturlige mobilisering af calcium fra koens knogler og dermed hjælpe med til koens calciumforsyning efter kælvning.
I praksis tildeles der en koncentreret mikromineral- og vitaminblanding suppleret med 100-200 g magnesiumclorid. Forsuring er vigtigt og skal følges op med kontrol af urin-pH i Close-up holdet, til der er stabile og tilfredsstillende målinger. Målet er et stabilt urin-pH på <6,5.
Opdeling af dyr
For at kunne gennemføre fasefodring er det nødvendigt at kunne opdele goldkøerne i to hold. Far-off med køer fra afgoldning til tre uger før forventet kælvning og close-up-holdet med køerne fra tre uger før til kælvning. Close-up-holdet kan suppleres med kælvekvier, der fint kan æde rationen. Holdene skal være indrettet, så der er bedst mulige komfort i forhold til æde-, drikke- og liggeplads.
Hvis du laver to foderrationer fremfor en, koster det dig ekstra tid til blanding af foder og udfordring med at håndtere små foderblandinger i fuldfoderblanderen. Rationen skal være en TMR, så løsningen kan være en billig, brugt horisontalblander, der let håndterer små blandinger eller en »goldkoensilage« færdigpakket i wrapballer.
Slutteligt råder LMO dig til, at du lige stopper op en gang, inden du går i gang med ændringer i fodring og management af dine goldkøer. For du bør ifølge konsulenterne gennemgå din nuværende måde at håndtere goldperioden på først. Derefter skal du vurdere, hvilke udfordringer du står over for, og hvilke løsningsmuligheder du har. Det er altid en god idé at høre sin lokale kvægrådgiver ad, hvis man er i tvivl.