Højere fedtprocent med ny øko-blanding

En foderblanding med roepiller har øget fedtprocenten i mælken samtidig med, at celletallet er faldet ved de 130 økologiske køer på Østerholt ved Hjallerup i Nordjylland.

I sommer overtog Per Aagaard Nielsen sit fødehjem Østerholt, ved Hjallerup i Vendsyssel, efter de seneste 12 år at have drevet stedet i et I/S sammen med sin far Villy.

Østerholt er de seneste tre år blevet drevet økologisk og rummer 130 malkekøer.

Per Aagaard Nielsen har især oplevet, at det har været svært at få fedtprocenten i mælken op, men i samarbejde med DLG har han gennem en længere periode afprøvet forskellig slags kvægfoder i malkerobotterne for at få det til at ske. Og med en helt ny, økologisk kvægfoderblanding med roepiller er det nu lykkedes, og samtidig er celletallet faldet. 

- Efter at jeg er begyndt at give mine køer den nye, økologiske kvægfoderblanding, leverer mine køer mælk med mere fedt i. Fedtprocenten er steget fra 3,94 til 4,12, hvilket er en rigtig fin udvikling. Jeg synes, pillekvaliteten er rigtig god, og der er ingen tvivl om, at mine køer søger malkerobotten. Samtidig er deres celletal faldet og ligger nu stabilt, hvor det skal, fortæller han.

- Efter at jeg er begyndt at give mine køer den nye, økologiske kvægfoderblanding, leverer mine køer mælk med mere fedt i. Fedtprocenten er steget fra 3,94 til 4,12, hvilket er en rigtig fin udvikling

Mælkeproducent, Per Aagaard Nielsen, Hjallerup

God ædelyst og fastere gødning

Selvom mælken er blevet federe, er det ikke gået ud over ædelysten i malkerobotten eller mængden af mælk, hvor antallet af malkninger ligger på 2,8 om dagen i gennemsnit.

Derudover ser det ud som om, at køernes maver også har haft godt af den nye kvægfoderblanding, hvilket kan ses på gødningen, der er blevet lidt mere fast.

Per Aagaard Nielsen har brugt den økologiske kvægfoderblanding i en måneds tid og er ikke i tvivl om, at han vil fortsætte med den i hele vinterperioden. 

teba

Læs også