Medie: L&F-rapport er ubrugelig

Foto: Anne Louise Mikkelsen
Kritikken af en rapport fra Aarhus Universitet og DTU, som er bestilt af Landbrug & Fødevarer, tager til. Det skriver dagbladet Information.
Rapporten er ifølge en række eksperter så behæftet med fejl, at den reelt set er ubrugelig.
Ifølge rapporten udgør danskproduceret oksekøds klimaaftryk 11-15 procent af klimabelastningen fra danskernes fødevareforbrug, mens klimabelastningen fra nydelsesmidler som slik, øl og kaffe tilsammen udgør 28 procent.
Men ifølge lektor og fødevareekspert ved Aalborg Universitet, Jannick Schmidt, så tyder alt på, at klimabelastningen fra nydelsesmidler er overdrevet, mens aftrykket fra oksekød er sat for lavt.
Jannick Schmidt forklarer til Information, at tallene kommer fra 38 forskellige studier publiceret i perioden 1998-2016, som er baseret på »vidt forskellige« metoder.
Også Morten Birkved, som er professor MSO på Syddansk Universitets Livscykluscenter, retter skarp kritik mod rapportens regnemetoder.
- De sammenklasker en rapport mere eller mindre ukritisk på baggrund af nogle gamle og vidt forskellige typer undersøgelser. Det kan man ikke, siger han.