Mælkeproduktion og afgræsning i Irland
Der er god inspiration til mælkeproducenter, der har mulighed for at sænke produktionsprisen via afgræsning.

Alle køer er på græs i Irland, og græsningsperioden er fra 1. februar til 15. november.
Af: Bent Hansen, planterådgiver ved Sagro
I Irland er der ved mælkeproduktion meget fokus på produktionspris. Ved mælkeproduktion baseret på afgræsning ligger produktionsprisen på 1,60 kroner pr. kilo mælk.
95 procent af Irlands mælk eksporteres, så sammenligner man med den danske produktionspris på cirka 2,50 kroner pr. kilo mælk, kan det være relevant, men vanskelig at forholde sig til.
Alle køer er på græs i Irland, og græsningsperioden er fra 1. februar til 15. november.
Der satses på, at køerne kælver i februar/marts, så græsvæksten kan udnyttes optimalt til mælkeproduktion.
Rotationsafgræsning
På en studietur til Irland besøgte vi en typisk mælkeproduktionsejendom, hvor der var 300 køer og 120 hektar jord svarende til 2,5 ko pr. hektar. Ydelsen var 6.000 kilo mælk, og der blev brugt cirka 500 kilo kraftfoder pr. ko på et år. Det er cirka 1/6 af det danske forbrug. Mælkeproduktionen i Irland er således baseret på græs, hovedsagelig afgræsning.
Der benyttes rotationsafgræsning, hvor der er cirka 20 græsmarker. Ideen er at afgræsse hver mark 10 gange i løbet af et år, og det er et mål, at der på hver mark bliver taget et slæt i løbet af året, som så benyttes til udfodring i perioder, hvor der er behov for supplerende foder. Vækstpotentialet ved 16.000 kilo tørstof pr. hektar for året ser således ud:
Vækstperiode Tørstof kg græs pr. ha Ration nr.
1. feb. – 10. april 1450 1
11. april – 5. aug. 1550 2-7
6. aug. – 1. sep. 1750 8
2. sep. – 1. okt. 1900 9
2. okt. – 15. nov. 1600 10
Denne plan suppleres med en detaljeret plan for forårsgræsning og de øvrige sæsoner, for dels at sikre, at man kommer over det areal, der er planlagt i foråret, og dels sikrer at marker ikke dødbides i efteråret. Der skal jo også være græs i efterfølgende forår.
Periode Akkumuleret areal afgræsset pr. uge i %
1. – 7. feb. 7
8. – 14. feb. 14
15. – 21. feb. 21
22. – 28. feb. 30
1. – 7. marts 45
8. – 14. marts 60
15. – 21. marts 73
22. – 28. marts 87
29. marts – 4 april. 100
Der afgræsses ned til 3,5 til 4 centimeter i foråret, for at græsset sætter mange sideskud, som sikrer optimal produktion resten af året. I vådt vejr, som er en udfordring på grund af optrædning af marker, tages køerne af marken efter 3 til 4 timer. Så har de alligevel ofte optaget hovedparten af den daglige ration. Udbytte på 16.000 kilo tørstof pr. hektar svarer til 17 kilo tørstof pr. ko i gennemsnit pr. dag hele året.
Der suppleres med græsensilage i perioder, hvor der ikke bliver optaget nok græs ved afgræsning, og i perioden november til januar, hvor køerne ikke bliver malket, er hovedfoderet græsensilage.