Udlandet og især Japan har for alvor fået smag for flødeostene fra Barrit Mejeri, og efterspørgslen er så stor, at der arbejdes på en udvidelse af det lille andelsmejeri fra 1887.
- Vi arbejder på at udvide med en ny linje, fortæller mejeribestyrer Brian Madsen til Landbrug Syd.
Det skyldes primært endnu en stor kunde i Japan, som er mejeriets største aftager af flødeostene.
- Mere end 90 procent af vores oste eksporteres, og Japan er klart det største marked, noterer Brian Madsen.
- I fjor kom der en ny japaner og ville købe flødeost her hos os, og vi arbejder nu på at lave en ekstra linje. Jeg forventer, at det vil være på plads i løbet af efteråret, lyder det videre fra mejeribestyreren siden 2012, Brian Madsen.
 

Syv leverandører

Han konstaterer, at landmændene bag mejeriet er meget villige til at lave nye investeringer. Der er i dag syv leverandører tilbage, og de leverer omkring otte millioner kilo mælk.
Det rækker ikke nødvendigvis hele tiden, så derfor må Barrit Mejeri også købe mælk til produktionen.
Den ekstra produktion betyder, at der arbejdes i toholdsdrift, hvor det faktisk er bestyreren, der tager sig af natarbejdet. Inkl. bestyrerparret, Helle og Brian Madsen, er der syv medarbejdere på Barrit Mejeri.
Fra starten i 1887 bestod produktionen af hele paletten med mælk, fløde, smør og hårde og bløde oste som de fleste andre mejerier. I dag produceres udelukkende flødeoste primært til brug i fødevareindustrien.
Industrien får osten i 16 kilos kartoner, og den årlige produktion lyder på 750 tons flødeost, så Brian Madsen erkender, Barrit Mejeri er en lille spiller på markedet, men efterspørgslen er god.
- Jeg mener helt klart, der er en fremtid for mejeriet, påpeger Brian Madsen.
 

Også ost i bægre

- Vores størrelse gør også, at vi kan servicere mindre kunder. Ingen er reelt for små, og vi kan faktisk sælge alt lige fra en karton til en hel containerfuld, forklarer Brian Madsen.
Langt det meste af produktionen ender som nævnt i fødevareindustrien, men der er også private, der har flødeoste fra Barrit Mejeri i køleskabet.
- Vi kan mærke, at bægermarkedet udvikler sig og har udvidet sortimentet med flere smagsnuancer, fortæller Brian Madsen og hentyder her til bægre med 150 gram flødeost.
Oste, der bl.a. kan købes i mejeriets lille butik.
 
Kvæg